Камарата на следователите: С атентата срещу Гешев се цели блокиране работата на прокуратурата

0
51
Съдебната палата в София

Този срамен акт, който няма аналог в съвременната история, е израз на безпомощност на нарушителите на законността, се казва в позицията

В свое становище Камарата на следователите в България посочва, че се противопоставя и категорично осъжда извършения опит за посегателство върху живота на главния прокурор.

В безпрецедентната обстановка в страната, изразяваща се в дълбока финансова, икономическа и политическа криза и след извършения на 1 май 2023 г. терористичен акт срещу главния прокурор на Република България – Иван Гешев, Камарата на следователите в България желае да изрази своето становище, се посочва в съобщението.

Ние се противопоставяме и категорично осъждаме извършения опит за посегателство върху живота на главния прокурор на Република България, отбелязват от Камарата на следователите. Според тях с този терористичен акт се цели не само физическото му отстраняване, но и разстройване, затрудняване, а вероятно и блокиране работата на институцията, отстояваща законността и защитаваща правата на гражданите в страната – Прокуратурата на Република България. Това е посегателство не само срещу личността на една от основните фигури в страната ни, но и срещу самата Прокуратура като институция. Този срамен акт, който няма аналог в съвременната история, е израз на безпомощност на нарушителите на законността не само срещу държавните обвинители, но и срещу държавността, се посочва в становището.

Наред с това, Камарата на следователите в България декларира, че извършеният опит за физическото отстраняване на главния прокурор няма да ни попречи да продължим да защитаваме българските граждани, да работим в интерес на обществото ни и няма да ни разколебае в изпълнението на служебните ни задължения в утвърждаване законността.

В становището се изразява готовността на следователите в страната за провеждане на пълно, всестранно и обективно разследване на случая и установяване извършителите на това посегателство.

Вчера взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се е движел по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.