Гешев в сблъсък с Тошко, призова Хаджигенов да се образова и да влезе в реалността

0
6852
Снимка: Трибюн

В България е законно да си адвокат и депутат и да участваш в приемането на закони, които да отговарят на интересите на твоите подзащитни, подчерта главният прокурор

„Осъзнавате ли в каква ситуация поставихте себе си и прокуратурата. На вас вероятно сегашният закон ви позволява да кажете, че сте изпълнили всичко законово. Нарушихте неписания договор между граждани и институции“, заяви Тошко Йорданов от ИТН към главния прокурор Иван Гешев по време на изслушването му в правната комисия в парламента. Той сравни Бюрото по защита с „преторианска гвардия“ и обяви, че нахлуването в президентството е било „оценено с протести“, съобщава Tribune.bg

Поводът за думите на Йорданов бе обяснението на Гешев, че при влизането на „Дондуков“ 2 както полицията, така и служителите от Бюрото по защита са спазили всички законови норми и дори са били пуснати с пропуски от Димитър Стоянов, който е секретар на президента.

Йорданов се закани и обяви, че въпреки ГЕРБ и ДПС имало достатъчно политическа воля Бюрото по защита да бъде извадено от прокуратурата и да се даде на правосъдното министерство.

„С цялото ми уважение, трудно е да отговориш на политически тези с юридически термини. Основен принцип е, че законите се спазват и не може да се прави разлика на база на критерии, които са извън закона. Двама наблюдаващи прокурори и съдии са преценили, че е законово и съобразно“, обяви от своя страна Иван Гешев и допълни, че едва ли законите ще се променят така, че да се прилагат за едни, а не за други.

Главният прокурор отново призова депутатите да попитат служебния вътрешен министър Бойко Рашков защо е охраняван обвинител номер едно и подчерта, че това е решение на всички служби за сигурност.

„Никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор и не се притеснявам дали ще ме охраняват или не. Ваша преценка е дали ще направите България първата държава в ЕС да не се охранява главният прокурор. Надявам се, че решението ще бъде взето рационално и аргументирано“, каза още Гешев.

Тошко Йорданов отново взе думата и се провикна, че законите се прилагали избирателно, като се възмути, че нямало разследване за кюлчета и Мата Хари. Гешев отговори, че всичко, което е законово, е морално, и не той разследва. Главният прокурор припомни, че след реформата на Христо Иванов от 2016 година главният прокурор няма контрол върху магистратите, а е административен ръководител.

В същото време Николай Хаджигенов започна да крещи, а председателят на комисията му се скара да спазва добрия тон.

„Второ по ред изслушване се превръща в шоу на главния прокурор. Задават се кратки въпроси и моля за кратки отговори, а не всеки път да ни се обяснява, че крастивиците имат 98% вода. Шоуто на главния прокурор има предимства да видиш как се нарушава презумпцията за невиновност“, заяви Николай Хаджигенов, който не е член на правната комисия, но взе отношение по начина на водене.

Той обяви, че сред потока от думи като смокиново листо се пропускало, че Бюрото по защита охранява само трима магистрати, били се купили бронирани джипове и „цецомобил“ за подслушване. „Това, което се опитва да се прикрие, са паравоенна структура, която харчи огромни средства“, обяви Хаджигенов и определи Бюрото по защита като зло.

От своя страна Иван Гешев определи думите на Хаджигенов като неистини. „Явно имаме нужда се образоваме, да ви кажа, че с подслушване се занимава ДАТО и ДАНС. Няма бронирани джипове, няма подобни неща“, обяви Гешев и подчерта, че не е споменавал имена, а само цитира съобщение от днес на прокуратурата за служител от НСО, без да му споменава името, като не е нарушил по никакъв начин презумпцията за невиновност. „Както винаги вашият прочит на Конституцията не съответства на реалността“, обяви Гешев по повод правомощията му.

„Дълги години не е приет Закон за лобизма у нас. В България е законно да си адвокат и депутат и да участваш в приемането на законите, които да отговарят на интересите на твоите подзащитни“, подчерта Гешев.

В крайна сметка главният прокурор изброи серия несъответствия в думите на Хаджигенов и реалността и предложи на адвоката бърз образователен курс по основни правни положения.