Гешев: Закриване на спецправосъдието е в интерес на мафията, а цената ще платят хората

0
1014
Иван Гешев

Целта на предложените законови промени е запорирани 3 млрд. лева да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания, заяви главният прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатира по текст на декларация, свързана с внесения в разпуснатия вече парламент законопроект за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути. Това обаче не се случи, съобщи БТА.

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи декларацията.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, я определи като израз на съпричастност. Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило, заяви тя.

„Начинът, по който беше внесен законопроектът, е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм“, каза Пашкунова.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции.

„В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд. лева, запорирани – на подсъдими и обвиняеми. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората. Ясно трябва да бъде казано – това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, ако мога да използвам думите на г-н Панов, които той постоянно използва. Второто, което ще възникне, е да се прекратят или започват отначало най-важните дела в държавата. Цитирам само делото „Сарафово“ – представете си какъв отзвук щеше да има това на европейско и международно ниво“, изтъкна Гешев.

Той допълни, че всички специализирани структури получават различни форми на стимулиране във всички европейски страни.

„Мога да посоча Румъния, която е емблематична. Оценката вече е дадена от европейските структури. Благодарение на тези структури беше временно преустановено наблюдението над България. Може да прочетете какво казва и ЕК, че внимателно наблюдава хода на законопроектите, въпреки че няма практика да дава становища и да коментира проекти, преди да са били приети“, подчерта главният прокурор.

„Ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и да защитим всеки работещ в съдебната система, без значение дали е прокурор, следовател или съдебен служител. Иначе не ни е тук мястото“, категоричен бе той.