Гешев заяви, че спецправосъдието е ефективно и признато от ЕС, Христо Иванов не посочи доводи срещу това /видео/

0
148
Христо Иванов /вдясно/ и Петър Славов

Закриването му е в интерес на мафията и олигарсите, заяви главният прокурор

„Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически решения. На българските граждани трябва да е ясно, че спецструктурите са признати от всички наши партньори в ЕС. Решението е предварително взето и никой не слуша експертите. Безспорно е, че тези структури са най-ефективни в противодействието с организираната престъпност“, заяви в началото на заседанието на правна комисия главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че по отношение на борбата с корупцията можа да не е достатъчно, но и там има прогрес.

„Дори причината да е политическа, трябва да е в интерес на българските гражданите, а това, което ще се случи, е в противовес с върховенството на закона и против интересите на българските граждани. Тези, които имат интерес от това, са тези, които българските граждани наричат мафия и олигарси. Интересът е много ясен, тези дела ще приключа безславно, но въпросите после да се задават не към прокуратурата, а към тези, които днес взимат това решение“, допълни още Гешев, който отиде в НС от заседанието на ВСС.

Като втора причина да присъства в комисията, главният прокурор изтъкна, че вижда флагмана на правосъдната реформа. „Бих искал да чуя и да дебатирам с него за причините за закриването на спецправосъдието. Подозирам обаче, че той няма такива намерения“, допълни още Гешев.

На заседанието на комисията Петър Славов се опита да измъкне своя лидер, но след поредна реплика от страна на главния прокурор Христо Иванов все пак събра смелост.

„Има процедура и ние ще се движим по нея, защото законодателният процес има своята логика. Трябва да призная, че решението е взето предварително, партиите от мнозинството са се явили три пъти на избори със заявката за закриване на спецправосъдието, ние сме тук да изпълним волята на избирателите“, оправда се Христо Иванов и допълни, че закриването на тези органи имали легитимни основания, а закриването на една или друга структура били демократично политическо решение.

Главният прокурор поиска от Иванов да посочи един пример за репресия срещу настоящата власт, не към бившата, защото такъв няма. „Отделно да ви кажа, че винаги съм се възхищавал на политици, които имат самочувствието да говорят от името на народа, но народът накрая им показва дали имат това право“, заяви Гешев и допълни, че внесената промяна за лустрация на съдии и тяхното разселване не кореспондира с конституцията, а в Полша за такова решение плащат по 1 милион евро на ден заради нарушаване правата на магистратите.

„Нямате нито един юридически довод, защото има анализи за ефективност. Искам да кажа на тези колеги, които ще ги закрият, че прокуратурата ще ги защити, защото те работят“, заяви Гешев.

Христо Иванов не пожела да отговаря и да защити искането за закриване на спецправосъдието, а Иван Гешев напусна правосъдната комисия.

Анна Александрова от ГЕРБ припомни на Христо Иванов, че са шеста политическа сила и е добре да слязат на земята, като говорят от името на народа.

Очаква се законопроектът за закриване на спецправосъдието още преди Великден.