Гласуваме „2 в 1“ за президент и парламент. Вижте как се гласува с машина (ВИДЕО)

0
98
Избираме 2 в1

Избираме между 23 двойки и 5067 кандидати за депутати

На избори „2 в 1“ днес гласуваме за президент и за нов парламент. Изборният ден започва в 7 ч. и продължава до 20 ч. с възможност за удължаване с един час.

Във вота за държавен глава ще избираме между 23 двойки – кандидати за президент и вицепрезидент. 5067 пък са кандидатите за народни представители. 1237 от тях ще се състезават в два района.

Данните показват, че мъжете кандидати за депутати са над 2 пъти повече от жените. Гласуването ще бъде в 12 990 секции в страната, както и в 751 секции в чужбина. У нас с машини ще се гласува в 9399 секции, а в чужбина секциите с машини ще бъдат 208. В секциите с под 300 избиратели гласуването ще бъде с хартиена бюлетина.

На изборите „2 в 1“ можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството, ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент.

За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата, която ще получим от секционната комисия.

Картата се поставя в отвора с чипа нагоре и напред, докато не се чуе щракване. Тя не влиза цялата, както е при банкомата. След това се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“.

Най-отгоре е опцията за гласуване две в едно, след това е изборът за президент и вицепрезидент, а накрая и за народни представители. След избиране на един от вариантите се натиска бутона с надпис „Потвърждавам“, който се намира долу вдясно.

След това излиза и втори екран за гласуване. В полето ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент. Бюлетината се прелиства с бутон „Следваща страница“, той отново е разположен в десния ъгъл.

Под него се вижда и друг бутон с надпис „Премини към следващо гласуване“, който води към бюлетината за народни представители. Ако три минути след стартиране на гласуването не предприемем действия по избор, ще бъдем подсетени с текст, че трябва да се натисне някой от бутоните на екрана.