„Главболгарстрой“ започва строителството на газовата връзка със Сърбия

0
75
Снимка: 24 часа

Очаква се до октомври трасето да бъде завършено

„Главболгарстрой“ започва строителството на газовата връзка със Сърбия, която ще разшири достъпа на България до европейския газов пазар.

Общата дължина на проекта на газовото трасе е около 170 км. От град Нови Искър край София до град Ниш в Сърбия. В България трасето е с дължина 62 км. След изграждане на газовата връзка капацитетът й ще бъде до 1,8 млрд. кубични метра газ на година. Тръбите за интерконектора вече са на пристанището в Бургас. Те са внос от Индия.

„Сложната геополитическа обстановка направи изпълнението на проекта и в частност на логистиката му трудно и рисково, но не и невъзможно. Имайки предвид важността на проекта, ние сме силно мотивирани да го изпълним съобразно най-високите стандарти за изпълнение. Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените в морския транспорт непрекъснато се повишават“, каза пред БНТ главният финансов експерт във фирмата изпълнител „Главболгарстрой“ Харалампи Парашкевов.

Очаква се до октомври трасето на българската територия да бъде завършено.

В четвъртък директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович, цитиран от сръбски медии, също потвърди, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон.

Към момента са закупени около 50 на сто от тръбите, а около 90 на сто от трасето е разчистено. Около 25 процента от тръбите са заварени и трябва да започне полагането. Отчуждаването приключи успешно, каза Баятович пред сръбската национална телевизия РТС.

По думите му няма да има проблем със завършването на сръбското трасе от Ниш до Димитровград. Според него българската страна ще направи първата заварка до 1 февруари. Баятович очаква интерконекторът, който ще свърже сръбската и българската газова система, да даде възможност за диверсификация.