Главсекът Бай Пешо подаде оставка, за да не остане без 20 заплати при пенсиониране

0
1038
Петър Тодоров

Уплашил се, че въпреки съпротивата на Радев, мнозинството ще смени закона и ще го остави „на сухо“

Стефан Ташев

Въпреки отказът на Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Петър Тодоров като главен секретар на МВР, последният се изтъпани в парадна униформа и обяви пред медиите, че подава оставка. Патетиката, че не можел да гледа политическата употреба на министерството, е била тренирана днес цял ден, твърдят запознати. Но причината за оставката е другаде, допълват те.

Тодоров е за пенсия, с 41 години стаж, 34 в системата на МВР и още 7 в армията, заема най-високата професионална длъжност в системата. Той се уплашил, че въпреки уверенията на президента и обкръжението му, че няма да позволят махането му, управляващото мнозинство в парламента ще смени закона, каквито заявки има от ПП-ДБ. И ще гласува шефовете на служби и главният секретар на МВР да се назначават без подпис на президента, за да се избегне блокажът на Радев. Такава промяна бе приета при управлението на БСП-ДС и „Атака“ през 2013 година, която изключи подписа на тогавашният президент Росен Плевнелиев.

Петър Тодоров се е притеснил, че при такава промяна в закона, той ще бъде уволнен без да може да си прибере 20 заплати накуп, както е редът при пенсиониране.

Реално в момента след увеличението на заплатите в МВР главният секретар взима над 6000 лева месечно. Ако има и неизползван отпуск, а най-вероятно дните са доста, при напускане с оставка Тодоров ще прибере на куп над 100 000 лева. Затова решил драматично да си тръгне и тихомълком да си прибере парите, вместо обратното.

Както Breaking.bg първи съобщи за поста му ще бъде предложен сегашният зам.-главен секретар Живко Коцев, чийто брат е висш партиец от ДСБ-София. Остава интригата дали Радев ще подпише указа или ще се опре на двата скандала свързани с директорстването на Коцев в ОДМВР-Велико Търново-„Бебето от фризера“ и „Случаят Лясковец“, където един социопат разпердушини отряда на баретите, уби един и рани тежко петима командоси. Заради това Коцев бе отстранен от поста.