Глобите на шофьорите да се удвояват, ако не са платени в срок, предлага МВР

0
82
Снимка: архив

Шофьори на автобуси и камиони, както и нови водачи ще могат да карат с до 0,2 промила алкохол в кръвта

Шофьорите на автобуси и товарни камиони, както и новите водачи, взели книжка наскоро, да могат да шофират с до 0,2 промила алкохол в кръвта, като за взелите книжки наскоро ще има задължение да шофират с придружител. Това предвиждат част от нови предложения за изменение в Закона за движение по пътищата, съобщиха от ръководството на МВР на форум за пътната безопасност, цитирани от „24 часа“.

Отстъпки за глобите, ако се платят в кратък срок, и удвояването им след изтичането му е друга предложена мярка. Създават се задължения за собствениците на пътищата да ги обезопасяват и да сигнализират за нередности, както и да поставят информационни табели с контакти.

Въвеждане на „Зона 30“ в градовете е друга мярка. Остава предложението от лятото за намаляване на скоростта по магистралите до 130 км/ч. Пешеходците извън населените места ще бъдат задължени да ползват светлоотразителни жилетки. Освен това ще се допълни списъкът с нарушенията на пътя, за които ще се отнемат контролни точки. Предвидени са и промени в наредбите за контролните проверки на пътя, за физическата годност на шофьорите и за установяването на алкохол и дрога.

Остават и предложенията за изменение в закона от лятото, когато той не влезе в парламента заради вота на недоверие към правителството. Част от тях са за връчването на електронни фишове и наказателни постановления.

„По време на работата идентифицирахме три големи проблема. Висок е травматизмът сред децата, катастрофите на водачи, които са на работа, и превишаването на скоростта“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев, който организира форума с участието на представители на всички ангажирани институции и неправителствени организации.

Демерджиев посочи, че товарният трафик от Турция към Румъния се е увеличил с 20%, пътната инфраструктура не е в достатъчно добро състояние, но МВР е принудено да предприема мерки в тази трудна ситуация.