„Глупаво“ нарече Тошко Йорданов предложението на ПП за разплащане със строителните фирми 

0
174
Тошко Йорданов Снимка: Новини.бг

Противозаконно е комисия в парламента да одобрява плащания и това е някакъв глупав ПР, категоричен е шефът на ПГ на ИТН

„Глупаво предложение не се подкрепя, имаше си едно по-добро предложение, а най-доброто е Министерският съвет да ги решава тези неща“, коментира пред журналисти Тошко Йорданов от ИТН по повод предложеното от ПП решение за разплащане на държавата с пътностроителните фирми. Той посочи, че ИТН реагират с весел смях, защото това е поредното предложение на ПП по въпроса, съобщава Tribune.

„Това, което те бламираха сами, беше пак тяхно, написано от премиера и редактирано като думички от сътрудничката му Лена. След това започнаха целия цирк в парламента заради БНБ, това, което предлагат, е по-лошо от предното, което предложиха. Противозаконно е комисия в парламента да одобрява плащания и това е някакъв глупав ПР“, категоричен е Йорданов. От ИТН смятат, че колегите им от ПП са се оплели.

„Ние предпочитаме Министерският съвет да ги решава тези неща, тогава е чисто – да отидат хората при Кирил Петков и Асен“, настоя Тошко Йорданов. Той разясни какво е било първото предложение на ПП.

„Приемаме, че фирма Х е свършила някаква работа в обем на 100 лева, държавата не е сигурна дали тази фирма е свършила работата в обем на 100 лева. Затова се плаща на фирма Х половината от сумите, които дори не покриват разходите, а специална комисия под контрола на Асен Василев проверява останалата част. Има два варианта – или Министерският съвет решава, или се прави специална комисия в парламента, която да одобрява всички плащания в парламента, щото в министерството на Лорер има съсредоточени 13 млрд. лв. от Плана за възстановяване, а финансовото министерство не се знае какво прави с бюджета. Да видим дали ще ни подкрепят за тази комисия“, попита риторично Йорданов.

БСП, ПП и ДБ обаче, са готови да гласуват 50% от парите за ремонт на пътищата. Предложението гласи 50% от исканата сума (520 млн. лв.) да се изплати след решението на Народното събрание, което се очаква да бъде разгледано утре.

„С решението ще бъде одобрено и плащането на 100% от парите за мантинели, знаци и маркировка в размер на 136 млн. лв.“, обясни шефът на регионалната комисия Настимир Ананиев в кулоарите на парламента.