Година след смъртта на Ани и Явор на мястото още няма камера

0
31
Снимка: Фейсбук/Desislava Malcheva

Има доста неизпълнени ангажименти в лицето на местната власт, Народното събрание и органите на МВР, твърдят техни приятели

Година след гибелта на Ани и Явор на столичния бул. „Сливница“ техни приятели и близки излизат на протест днес в 18.30 ч, стана ясно от репортаж на „Тази сутрин“ по bTV.

По делото бе установено, че шофьорът, ударил двамата младежи, е карал колата си с над 100 км/ч при разрешени 50.

„Година по-късно излизаме, за да отдадем почит към отишлите си без време Ани и Явор, към пострадалите и загиналите при пътнотранспортни произшествия и да изразим съпричастност към техните семейства. Искаме да апелираме към всички участници в движението да спазват правилата, да не проявяват несъобразителност и да не подценяват ситуации, защото в един момент могат да загубят всичко“, каза Пламен Манчоров, един от създателите на инициативния комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

Датата за недоволството не е избрана случайно. Днес се навършва една година от фаталната катастрофа. 24-годишната Ани и 22-годишният Явор загубиха живота си в първите часове на 8 май 2023 година, докато пресичаха на пешеходна пътека. Тогава имаше протести в продължение на 90 дни. Хората настояваха за законови промени за повишаване на безопасността на път. По думите им част от тях не са били изпълнени.

„Ако имаше промяна, нямаше днес да сме тук. Излизаме на улицата отново, за да припомним на властимащите, че имат натрупан нравствен дълг към всички пострадали и загинали и техните семейства. Има доста неизпълнени ангажименти в лицето на местната власт, Народното събрание и органите на МВР. На тази отсечка основният неизпълнен ангажимент е поставянето на камера, която беше обещана преди повече от година.

Ще продължаваме да настояваме за такава камера и ще рестартираме своите инициативи в тази насока и ако е необходимо, отново ще бъдем всички тук. Шофирането с превишена скорост тук е ежедневие, шофира се с безумна скорост. Преди време бяха отчетени скорости от над 150 км/ч в светлата част на деня“, посочи Пламен Манчоров.