Гръцките служби предотвратили опит за убийство на Зоран Заев

0
68
македония
Зоран Заев

Атентатът щял да бъде финасиран от македонски органзации в Австралия и Канада

Гръцките тайни служби са предотвратили атентат срещу лидера на Северна Македония Зоран Заев, разкри журналистът Костас Мелисопулос, съобщава „Труд“.

Инцидентът е станал няколко месеца след подписване на Преспанското споразумение през лятото на 2018 година.

„Бяхме информирани, че гръцките тайни служби в сътрудничество с чуждестранни са предотвратили атентат срещу Зоран Заев. Засега няма нищо конкретно. Разкритието се отнася до върха на айсберга. Все още има много аспекти на случая“ подчерта журналистът.

Според репортаж на журналиста във в. „Врадини“ гръцкото Министерство на външните работи, което по онова време поддържа неформалната връзка с тайните служби и Министерството на отбраната е изиграло значителна роля в целия случай.

Опозицията на ВМРО, водена от Мицкоски (който замени Груевски, но след това беше смятан за негов подчинен), беше поляризирала опасно климата в страна, където опитите за убийство на политици не са непознати.

Гръцките тайни служби информират тогавашния премиер Алексис Ципрас, че в Скопие има интензивна мобилност срещу Заев. Гръцкото правителството го проверява с американските служби, които са информирани за реакциите, но не знаят тяхната дълбочина. В същото време американските служби смятат, че „сили, които имат интерес да не се подпише споразумението, ще се стремят да предотвратят промяната на Конституцията (на тогавашната БЮРМ) в парламента“.

Малко след това руски дипломати бяха изгонени от Атина. Американците прихващат разговори на ръководни хора, движещи се в обкръжението на Груевски в Унгария, от които разговори се документира мобилността около опита за предотвратяване на промяната на конституцията, като се потвърждават и контактите с ръководители, опериращи в скопски организации в Австралия и Канада.

Опитът е бил финансиран от чуждестранни организации и е бил планиран от служители на разузнаването от трети държави, които се появяват в Скопие или като търговски агенти, или като ръководители на медии.

В същото време гръцките разузнавателни служби информират гръцкото Министерство на външните работи, че „предстои агресивна акция срещу Зоран Заев“ без никакви документирани доказателства, водещи до нещо по-конкретно.

Тогавашният министър-председател възлага на Министерството на външните работи да информира компетентните органи на Северна Македония, а тогавашният министър на външните работи Никола Димитров е първият информиран. Чрез други „канали“ Зоран Заев също е информиран подробно.

Американците предприемат дискретна охрана на скопския премиер и изпращат съобщения до чуждестранни посолства и ВМРО, че „знаят“.

През тези месеци Зоран Заев има същата охрана като президента на САЩ, нещо, което бе очевидно дори за невежите и обезкуражаваше всяка мисъл за агресивни действия.

Оценката на източника, предал информацията на в. „Врадини“, е, че от момента на гласуване промяната на Конституцията е имало разговори на американците с преследвания Груевски и с посолството на могъща държава, където е казано, че те ще бъдат държани отговорни за всяка „злополука“ със Заев.

Но дори и днес охраната на Зоран Заев е показателна за страха на лидера на Скопие, който си спомня съдбата на Киро Глигоров, който по чудо оцеля през 1995 г.