Хамид Хамид: България в момента няма правителство и хората го усещат на гърба си

0
77
Хамид Хамид Снимка: БНТ

Управляващите избягаха от дебата за Украйна, скриха се като мишки, казва депутатът от ДПС

„Министерският съвет удобно се скри зад Народното събрание. Избягаха от дебата за военната помощ – министър-председателят, министърът на финансите, имахме много въпроси към тях, към външния министър и този на отбраната“. Това заяви по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

По думите му с решението на парламента всъщност е извършено нарушение, защото военно-техническата помощ не е в компетенциите на НС, а на Министерския съвет. В конституцията е фиксирано, че Народното събрание взема решения за изпращане на въоръжени сили, но те удобно се скриха зад парламента, допълни Хамид. Избягаха от дебата, скриха се като полски мишки, категоричен бе народният представител на ДПС.

Макар ДПС да са подкрепили и трите проекторешения за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, единственото истинско е било това на ГЕРБ, смята депутатът.

„Другите два бяха в стил „как да не обидим БСП и г-жа Нинова“. Тоест, те не са загрижени нито за Украйна, нито за украинския народ. Те са загрижени за оцеляването на собственото си правителство и това е жалко. Ако прочетете решението, ще видите, че не се предоставя никаква военно-техническа помощ“, коментира още Хамид. И допълни: „По-скоро Украйна ни предоставя зърно, ток, газ и работа – да уплътни дейността на фирмите ни за ремонт на техника”.

Възмутени сме от начина, по който минаха дебатите – в отсъствието на Министерския съвет, коментира още Хамид.

България в момента няма правителство и хората го усещат на гърба си, категоричен бе Хамид Хамид. Според него България трябваше да изпрати военна помощ на Украйна.

Когато една страна е нападната от чужд агресор, трябва да сме съпричастни и най-нормалното нещо е да пратим военно-техническа помощ, както правят нашите партньори, а не да се снишаваме и да се крием зад завесата като г-жа Нинова, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС. По думите му с това решение са се запазили постовете на премиера Кирил Петков и вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова.

Хората ще предизвикат предсрочни избори, категоричен бе Хамид Хамид. И риторично попита: „Нали не подценявате възможностите на ДПС? Когато вземем решение и поискаме предсрочни избори, ние си постигаме нашите цели”.

Важно е какво искат хората, подчерта Хамид. И съобщи, че движението започва ребром да поставя пред правителство проблемите на транспортните работници, на земеделците, на индустрията. Всеки сектор е в колапс благодарение на некадърността, алчността и корупцията, упражнявана от тази клика, която е дошла за малко и сигурно ще избяга нанякъде, а българският народ ще си пати дълги години заради тази авантюра, подчерта Хамид Хамид.

За да има преформатиране на политическите сили в парламента, трябва да има диалог между партиите. Такъв обаче няма дори в управляващата коалиция, заяви депутатът.

Той коментира още, че ако частните фирми, които търгуват с руски газ, водят преговорите и с Азербайджан, цената на азерското гориво ще е много скъпа, защото тези частни фирми се вълнуват само от собствения си интерес. Ако същите частни фирми водят преговори, аз не съм оптимист – те мислят само за комисионите си, каза Хамид.

„Азерското правителство винаги е било благоразположено към България. Азербайджан е голям приятел на България. Имаме многократни заявки за помощ, на които ние не се отзоваваме като правителство“, каза Хамид Хамид. И призова преговорите да се водят от правителството, а не от посредници.