Служебното правителство уволни шефовете на Комисията за защита на потребителите. Според тях е незаконно

0
89
КЗП

Това е груба намеса в независимостта на контролните органи, твърдят от комисията

Правителството излезе вчера с решение, с което отново уволни председателя и членовете на Комисията за защита на потребителите. От своя страна КЗП излезе с официална позиция, в която твърди, че служебният кабинет няма законово право да извършва това, съобщи Нова телевизия.

„Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите”. Това се казва в изявление на Комисията.

Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година Комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет, съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции”, заявяват още от КЗП.