Харвардгейт

0
305
Снимка: фейсбук/В.Зарков

9 въпроса към хардДърварски издънки

Владимир Зарков, фейсбук

Вярно, Парламент няма. Ама е хубаво да се намери институция, която да привика тези ХардДърварски издънки и да им зададе нЕкои въпроси:

1. Вярно ли е че служебният министър Асен Василев е в тежък конфликт на интереси с европейски средства със своята заместник-министърка Виолета Лорер и съпруга й Даниел Лорер, понастоящем, съветник на служебния министър на икономиката Кирил Петков?

2. Вярно ли е, че Виолета Лорер, заместник-министър на финансите в момента, отговаря за Фонда на фондовете, включително и за такива подобни като този, в чието ръководство е съпругът й?

3. Вярно ли е, че Даниел Лорер е привлечен като съветник на Кирил Петков и му е възложено да проверява търговските дружества от системата на Министерство на икономиката, както и да структурира нови финансови инструменти, които впоследствие да управлява?

4. Вярно ли е, че членът на одитния комитет на ББР и предложен от Кирил Петков за член на надзорния съвет на ББР бивш служебен министър на икономиката и енергетиката – Васил Щонов, е предложил и разпоредил на всички държавни дружества да сключат договори за цесия срещу сконто за вземанията си от КТБ по време на управлението си? Възможно ли е сконтото, което е различно в дружествата от енергетиката и икономиката, да е довело до корупция?

5. Вярно ли е, че Валентин Михов, предложен за член на надзорния съвет на ББР, е натрупал банковия си опит в банка в Украйна, собственост на олигарх, който представлява интерес за американските власти?

6. Вярно ли е, че привлеченият за съветник и член на комисиите за проверка на търговските дружества от системата на МИ – Валери Андреев, е бил в ръководството на Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД по време на управлението на Асен Василев и същият е сключил договор с Кирил Петков и дружеството му тогава в Индустриална зона „Божурище“ на базата на сертификат от Агенцията за инвестиции, управлявана тогава от Борислав Стефанов, чийто кум е Кирил Петков?

7. Вярно ли е, че служебният министър на икономиката Кирил Петков е укрил данъци при продажбата на фирмите си? Вярно ли е, че е разчитал на Румен Спецов да не бъде санкциониран?

8. Вярно ли е, че като съветник и проверяващ на търговските дружества от системата на МИ Кирил Петков е привлякъл бившата заместник-министърка Даниела Везиева (от Движение „България на гражданите“, от която партия е и Стамен Янев), която по същото време е разпоредила на търговско дружество, в чийто борд е била, да й плаща наема на апартамент в София? Вярно ли е, че по време на управлението й като председател на Съвета на директорите на същото търговско дружество е установено невнасяне на значителни суми в бюджета от компанията?

9. Вярно ли е, че Стамен Янев, номиниран от ДБГ за изпълнителен директор на БАИ, е проверяван за нереализирани инвестиции за гражданство на чужди лица, за които той е издал удостоверение, като ръководител на БАИ?