Хотели в Пампорово и Чепеларе затвориха заради непосилни сметки за ток

0
59
Пампорово Снимка: архив

Един семеен хотел е плащал 500-600 лева преди, сега – около 3000 лева

Повишаването на цените на тока удари силно хотелиерския бранш. Парадоксално в един от най-успешните зимни сезони от последните години хотели в Пампорово и Чепеларе вече не приемат гости, защото са изправени пред дилемата – или да работят на голяма загуба, или да повишат драстично нощувките и да загубят основния поток туристи.

От три седмици един от най-големите хотели в Пампорово не работи. Това се случва в един от най-силните зимни сезони.

Заради непосилните сметки за ток и други са спрели работа. „Вече има хотели, които затварят, тъй като те не могат да издържат на този натиск. Конкретна сметка за месец декември за цялото дружество – от 200 000 лева ток през миналата година, тази година токът беше 700 000!“, отбеляза пред БТВ Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

Дневната карта, както и нощувките са поскъпнали с 20%, а разходите са в пъти по-високи. Само огромното търсене спасява временно големите хотели.

„Повишението на цените на тока влияе на повишаването на всеки един вид услуга. А при нас това са ски картите. Въпреки това завишението на цените на картите е доста по-малко от оперативните разходи, които ние имаме, за да упражняваме тази дейност. Така че нещата не изглеждат никак добре. И ако не бъдат взети спешни мерки посока нормализиране на условията за правене на такъв тип бизнес – нещата ще бъдат много катастрофални в края на тази година“, казва още Мариян Беляков.

В Чепеларе, където туризмът се крепи на малките семейни хотели, собствениците им описват ситуацията като трагична. Иван Пачеджиев е спрял да приема туристи въпреки започналото изплащане на компенсации за декември и януари.

„Държавата така направи, че промишлени токове да плащаме. Хотелът е затворен поради много причини. И върхът на айсберга е увеличаването на тока“, отбелязва собственикаът.

„Трябва да ви кажа, че ако един семеен хотел е плащал 500-600 лева преди, сега плаща около 3 000 лева“, обясни Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци в Чепеларе.