Христо Гаджев оглави комисията за изработване на правилник на НС

0
60
Снимка: Tribune

Всички партии имат по двама представители в нея

Още днес започва работата си временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Предлагаме комисията да започне работата си веднага и предложения да се приемат до петък, 28.10, за да може следващия понеделник комисията да работи извънредно. А срокът на работата на комисията да е до приемане на правилника. Това предложи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Депутатите гласуваха и сроковете бяха приети единодушно с 232 гласа „за“.

Росен Желязков и Христо Гаджев са предложенията на ГЕРБ-СДС за комисията, като за председател е издигнат Гаджев. Те бяха обявени от шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Мирослав Иванов и Никола Минчев пък са номинациите на „Продължаваме промяната“. Те бяха оповестени от Андрей Гюров.

Хамид Хамид и Йордан Цонев пък бяха издигнати от ДПС и Халил Летифов.

Петър Петров и Цвета Рангелова предложиха от „Възраждане“.

Явор Божанков и Мая Димитрова бяха предложени от името на групата на БСП.

Надежда Йорданова и Людмила Илиева издигнаха от ДБ.

Надежда Самарджиева и Александър Николов бяха предложени от името на партията на Стефан Янев „Български възход“. Съставът на комисията бе приет единодушно с 225 гласа „за“. Така тя е в състав от 14 души на паритетен принцип, по двама от партия, с председател Христо Гаджев от ГЕРБ.

Едно от най-важните действия, които ние правим в тази зала, е да гласуваме. Затова е много важно да знаем за какво гласуваме. Затова ще ви помоля да обявявате по-ясно за какво е гласуването, помоли Мирослав Иванов от ПП.

Пряко излъчване на заседанието по БНТ поиска Георги Свиленски, за да може да се излъчи на живо изслушването на финансовата министърка за бюджета. Предложението му бе прието с 217 гласа „за“, един „въздържал се“ и двама „против“.

Камерите бюха включени, а председателят на НС Вежди Рашидов помоли да бъде сменен. Така на мястото му застана заместникът му от ГЕРБ Росен Желязков.