Христо Иванов – Мангъров в правото

0
1663
Христо Иванов

Как шефът на ДБ в оставка опровергава себе си в едно и също интервю ?

Адвокат Росен Димитров

Росен Димитров Снимка: Нова тв

През уикенда ми попадна медиен материал, в който председателят в оставка на “Демократична България“ Христо Иванов казал по БТВ, че председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е подал оставка, тъй като е интелигентен за разлика от главния прокурор Иван Гешев. Това изказване в положителен смисъл за бившия главен прокурор привлече вниманието ми, тъй като е доста необичайно за досега споделените възгледи на Христо Иванов. Не знам дали такива похвални думи ще предизвикат гняв у избирателите на Иванов, но определено те са в остро противоречие с всичко казано до момента за Цацаров от средите на “демократичната общност“.

Зачетох се с интерес….

Малко по-долу в материала видях и друго, което е казал Иванов. То е следното: “Цацаров и Гешев имат пряка отговорност към това, че съдебният ни суверенитет в Европейския съюз е подложен на сериозно съмнение.“

Тоест Иванов повтаря стария рефрен, а аз съм се объркал, както и предполагах.

Тук вече усетих, че мозъкът ми премина от режим на четене с досада в режим на анализиране на думите “съдебен суверенитет“, “отговорност за подложен на сериозно съмнение суверенитет“, както и връзката между тези понятия с Цацаров и Гешев! Признавам, не открих никакъв смисъл на казаното, както и каквато и да е връзка Цацаров-Гешев-Суверенитет-Съд, но отдадох това на моето незадоволително, в сравнение с Христо Иванов, интелектуално и професионално развитие. Поради това се зарових в Гугъл.

Съгласно Уикипедия суверенитѐт идва от френски: Souveraineté – „върховна власт“ Пак оттам в суверенитета се включват 2 основни понятия:

1) държавен суверенитет – върховенство на държавната власт вътре в страната, нейната пълна самостоятелност и независимост от властта на други държави;

2) народен суверенитет – пълновластие на народа като източник на властта и възможност да участва в управлението на държавата.

Тоест “Съдебен суверенитет“ би следвало да значи – съдебно върховенство и пълновластие.

Тъй като пак не намерих връзката Цацаров-Гешев-Суверенитет-Съд, продължих да чета материала в медията. Следващият абзац беше:

“По думите му основният механизъм за смяна на главния прокурор е Висшият съдебен съвет. Настоящият състав показа, че не вижда своята роля в друго, освен да бъде мажоретен състав. Смяната на този състав е най-простият начин главният прокурор да бъде освободен. Това може да стане и с конституционни промени …“

Как Иванов опроверга себе си в две изречения?

Тоест, малко по-горе Иванов говори за върховенство и пълновластие на съда (съдебен суверенитет), но само в следващия абзац опровергава себе си, като заявява позиция за пряка намеса в управлението на съдебната власт, чрез смяна на Висшия съдебен съвет и Главния прокурор.

Тази позиция на Христо Иванов не е изолирана. Председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, Антоанета Цонева, като знаково лице на ДБ, Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и други без никакво притеснение, вече и от трибуната на парламента заявяват позициите си за смяна на Висшия съдебен съвет и Главния прокурор. Разбира се с декларации…

Напомням, че същите са за разделение на властите и законност

Тоест според тях, в качеството си на лица от изпълнителната и законодателна власт, почитащи върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на съдебната власт, с исканията си да сменят ВСС, и Главния прокурор няма да поставят съдебния суверенитет“ под никакво съмнение в Европа…

Още един феномен!

Това ме подсети и за друг феномен от миналата седмица. Когато БТВ показа депутати от ПП “Възраждане“, които са се ваксинирали срещу “Кромид“ (според председателя си), но пък бяха оглавили протест срещу ваксините. Това стана и повод Мария Цънцарова да направи асоциация с биещ съпругата си съпруг, който е на митинг за защита на правата на жените, но да се върнем на темата.

Има ли прилика между ваксиниран депутат, оглавящ митинг срещу ваксината и знакови политици, които са “ЗА“ съдебен суверенитет, но искат да сменят ръководството на съдебната система и главния прокурор ?

Популярна е и друга теза на Христо Иванов. Тя е, че главният прокурор бездейства и не предприема действия по разследване !

Кога хората, вярващи на Иванов ще направят минимално усилие да прочетат (с разбиране) няколко реда от Конституцията и от Закона за съдебната власт, за да научат, че Главният прокурор, по закон, има по-малко власт от главен готвач в крайпътен ресторант!? Последният може да изхвърли всяка манджа на всеки подчинен готвач, докато Главният прокурор не може (по закон) да скъса обвинителен акт на друг прокурор, да напише свой, да наложи написването или да забрани да се напише такъв !

Конституцията му забранява това, като предвижда, че “съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.“

Ако главният прокурор разпореди започване конкретно разследване, образуване, отказ от образуване или прекратяване на досъдебно производство, това ще е пряко нарушение на Конституцията и основание за търсене на неговата отговорност !

На какво се дължи липсата на главния прокурор по конкретни разследвания?

Точно заради прокараните от Христо Иванов промени при т.нар „съдебна реформа“,през 2016 г., когато бе министър на правосъдието на Бойко Борисов.

Освен горното, какви факти е показал Христо Иванов, за да обоснове тезата си, че съдебният суверенитет на България бил поставен на съмнение в Европа и по-важното какви законопроекти е изготвил за реализацията на идеята си за законодателни промени в посока смяна на главния прокурор?

Според справка в сайта на 47-мото Народно събрание, от 03.12.2021 г. до момента 18.01.2021 г. са внесени 30 законопроекта.

Познайте колко от тях са във връзка с изменения или допълнения на закони, които биха могли да се определят като значими и да се доближават до основния лозунг на Христо Иванов за съдебна реформа и имат връзка с главния прокурор?

Отговорът е: Никакви!

Какви са тези 30 законопроекта и от кого са внесени?

– 5 са на Възраждане.

– 3 на ИТН.

– 3 на ГЕРБ

– 1 на ДПС

– 18 на Министерски съвет.

Тоест 0 на ДБ и Христо Иванов. НУ-ЛА законопроекти за или в каквато и да е връзка с някаква реформа, още повече във връзка с институцията Главен прокурор или ВСС!!!

Тоест аргументиран ли е Христов Иванов ?

Предприел ли е реални действия за последните пет години, изработил ли е законопроект във връзка с правомощията и отстраняването на главния прокурор? Мисля, че отговорът се съдържа в страницата на законопроектите в Народното събрания, съгласно която такива от Иванов НЯМА.

Тук отново се сетих за протеста срещу ваксините, оглавен от ваксинираните със същите ваксини депутати. Разбира се няма как да не ми излезе и образът на протестиращата с каска жена, която в непосредствена близост именно до тези депутати заяви, че е учила шест години биология и от висотата на своята компетентност обоснова експеримента с ваксини.

Действията или по-точно бездействията (не съм сигурен кое е правилно) на Христо Иванов за реформата в съдебната система, включително в частта засягаща прокуратурата, са сравними с тези на антиваксър на протест на “Възраждане” относно ковид-кризата – декларации, шум, медийно отразяване, но за сметка на това нулева опора в закона, науката и практиката!

Това ме накара да мисля, че на терена на законодателството Иванов изглежда като Мангъров в медицината, а също и като придобилата популярност в социалните мрежи протестираща жена по време на протеста на “Възраждане”, която от микрофона заяви, че е е учила 6 години биология и “затова знае, че с ваксините се опитват да ни инсталират чипове”.

Иванов Vs. Мангъров

Изявленията на Иванов за реформи в правото не отстъпват на тези Мангъров в медицината. Първият от години реформира съдебната система с декларации и интервюта в обслужващите го медии, вместо законопроекти и сигнали за конкретни корумпирани лица, а вторият лекува Ковид с чай, супа и седене вкъщи!

Ефектът от дейността на единия в правото е равнозначен на ефекта от дейността на другия в медицината – трагичен. Вероятно поради това и двамата имат сходна електорална подкрепа от около 5 %.

Христо Иванов говори за несменяемост на главния прокурор и огромната му власт, което намира законодателна опора точно толкова, колкото всичко казаното от Мангъров. Последната му изява беше в дебата с д-р Симидчиев, където заяви, че съгласно Министерството на здравеопазването от ваксините срещу Ковид са починали 564 души! На въпрос на д-р Симидчиев: “Кой казва?“, Мангъров отговори: “Никой не казва!“

Тоест еднакво изпразнени от съдържание и фактологическа обосновка изявления по аргумент на собственото убеждение!

Междувременно, прави впечатление, че съдът уважава все по-често искания на КПКОНПИ за налагане на запори върху имущество. Най-пресният пример е от днес, вторник – когато Бургаският окръжен съд потвърди запор за милиони на бизнесмена Иво Прокопиев.

Също днес стана ясно, че Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство вероятно срещу бившия министър на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров за длъжностно престъпление заради договорите за закупуване на щадящи тестове за учениците.

Дали затова не се активира и Христо Иванов, който става все по-деен по подобие на доц. Мангъров и училата шест години биология почитателка на “Възраждане“ по време на засилване на пандемията?

Дали затова не си отиде Цацаров ?

Не споменах за още една приликата между Иванов и Мангъров: и двамата инсталират еднакви чипове в главите на и без това достатъчно обърканото общество!