Весо Брадата на съд и за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова

0
197
Весо Брадата с Ивайла Бакалова

Военната прокуратура внесе обвинителен акт срещу общо четирима души за престъплението

Военната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу четирима души за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова на 10 октомври в столицата. Сред обвиняемите е и лихварят Веселин Денков-Брадата, който се смята за приближен на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков.

Другият обвиняем е офицерът от НСО Борис Иванов. Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на наркотици, съобщават от прокуратурата.

Като физически извършител пред съда ще бъде изправен Петър Костов. В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. „Младост“. Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета Костов държал пистолет със заглушител. Когато Марангозова свалила стъклото, той стрелял 3 пъти в главата й.

Подполковникът от НСО, Весо Брадата и бизнесменът Иво Масларов са предадени на съд като подбудители и помагачи. Двамат са обвинени, че са изнудвали Марангозова. В хода на досъдебното производство е установено, че Брадата е осигурил финансови средства, които чрез Масларов са били предадени на служителя на НСО  и на убиеца Костов.

За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

46-годишната Станка Марангозова е била следена близо месец, включително с използване на технически средства – тракер за определяне на местонахождението й. Костов е опитал да прикрие следите от престъплението, като изгорил дрехите си. След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и на боеприпаси, както и за участие в организираната престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

В хода на разследването са разпитани над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи – съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.

Ресторантьорът Весо Брадата, сочен като дясна ръка на Васил Божков-Черепа във финансирането на протестите миналага година, бе пуснат наскоро от ареста срещу 500 000 лева гаранция, съобщи единствено Breaking.bg. Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд.

Веселин Денков, управител на заведенията „Воденицата“ и „Лебеда“, съпруг на манекенката Ивайла Бакалова бе задържан на влизане в България на ГКПП-Калотина на 1 септември м.г. Прибирал се заедно с Бакалова от Франция.

Той е обвинен и в участие в престъпна група за лихварство, рекет и заплахи заедно с небеизвестния Ивайло Георгиев-Пифа и още трима души.

По време на мерките за неотклонение на групата в съда бяха цитирани показанията на таен свидетел №565. Той разказва пред разследващите, че след като главният прокурор Иван Гешев започнал разследване срещу Васил Божков Денков бил силно притеснен за лихварската си дейност. „Той активно се включи, заедно с Божков, във финансирането на протестите от лятото на 2020 година“, твърди свидетелят.

№565 добавя, че Брадата дори ходил на срещи с ромски лидери в столичен ресторант, като преговарял с тях да изкарат на улицата ултраси в подкрепа на протестите.

Денков бил посредникът между Васил Божков и хората на улицата, твърди свидетелят.