Христо Мутафчиев: КЕВР опряха до помещение в Младежкия театър, това е срамно

0
104
Христо Мутафчиев

Очакваме действия от министъра на културата, каза председателят на САБ

„КЕВР от такси на година събира 11 милиона, от тях разходват между 6 и 7 милиона за бюджета си, останалите връщат в държавата. С парите, които са върнали, спокойно могат да си купят, която искат сграда в София. Те опряха до помещение на Младежкия театър, това е срамно“.

Това заяви председателят на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчиев, който дойде пред сградата на Младежкия театър „Николай Бинев” тази сутрин, за да подкрепи ръководството и артистите, съобщи Tribune.

Актьорът заяви, че подкрепя протеста поради няколко причини, като основната е, че една от най-богатите държавни агенции в България иска да открадне от една от най-бедните структури на Министерството на културата – театъра, пространство от 430 кв. м., без да се съобразява с това, че новото ръководство на театъра иска да направи театрална сцена за деца в това помещение.

„Смятам, че ако позволим на една такава структура да отнеме част от собствеността на българския театър, то какво остава за някакви частници в другите градове извън София, които могат да предявят апетити към цели сгради и така театърът да остане без пространства за правене на култура. Затова подкрепям колегите си, а и не само за това – не на последно място, аз с тези колеги съм изял по една торба хляб и сол, така че няма как да ги оставя да се мъчат сами в този казус“, заяви председателят на САБ.

Той определи като правилна подкрепата на министъра на културата Атанас Атанасов, но подчерта, че е важно да се види какви действия ще предприеме, „защото само на думи всички можем да подкрепяме, но когато трябва да се опре до конкретни действия, подкрепата трябва да е ясна, категорична и с подпис. Това очакваме от него – подпис“, категоричен е Мутафчиев.

Николай Луканов, който от 20 години е актьор в Младежки театър „Николай Бинев“, също заяви, че очаква официално становище от Министерството на културата, което казва, че застава зад тях.

„Много се радваме, че министърът на културата ни подкрепя“, каза Луканов и добави: „Но докато всъщност не бъде факт това становище от Министерството на културата, ние не можем да бъдем спокойни“.