С 20% поскъпва газът през ноември

0
49
Снимка: Булгаргаз

Върху цената вече влияе сезонният фактор, както и цените на международните борси

Близо 20% по-висока цена на природния газ през ноември прогнозира „Булгаргаз“. Общественият доставчик отказа да се обвърже с конкретна цена заради сложната геополитическа ситуация и постоянното растящите цени на международните пазари. Първоначално обявената цена за ноември от дружеството беше малко над 67 лв. за мегаватчас.

Това е близо два пъти повече от заявеното от обществения доставчик в началото на октомври, когато оттам прогнозираха увеличение с 11%.

През ноември цената на природния газ ще бъде значително по-висока в сравнение с октомври, потвърди и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Върху нея вече влияе сезонният фактор, както и цените на международните борси. На европейския борсов пазар в момента природният газ се продава за около 50 евро на мегаватчас.

По-ниската цена в България се задържа от договорените количества азерски газ, но доставките на природен газ на терминал в Турция намаляват и количествата трябва да се компенсират с договорите от 2023 година, съобщи Веселин Синабов от Съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Окончателната цена ще бъде обявена от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 ноември, като преди това на закрито заседание ще бъде обсъдено конкретното предложение на дружеството-доставчик.