И днес депутатите не успяха да приемат правилник за работата си, продължават утре

0
54
Снимка: архив

Запазва се броят на комисиите – 25

Втори ден депутатите обсъждат правилника на работата си, но и днес не успяха да го приемат. Затова работата по него продължава и утре, съобщава „24 часа“.

Предложение за удължаване на работното време направиха от „Възраждане“, но то събра само тяхната подкрепа, както и гласовете на БСП и ИТН, които не стигнаха и така заседанието приключи.

До момента Народното събрание реши да запази броя на комисиите на 25, заседанията да продължат да започват в 9,00 сутринта, а не в 14,00 часа, както предложи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Депутатите приеха предложението на Петър Петров от „Възраждане“ да имат право да задават въпроси към министрите, когато те са решили да присъстват на заседанията на парламента и да се изкажат по някой въпрос. Макар че комисията, изготвяща правилника на НС, не подкрепи предложението във вторник, шефът ѝ Радомир Чолаков го защити и призова да се приемат смислените идеи, без значение от коя партия са дошли.

НС не хареса и поправката на бившия председател на парламента Никола Минчев депутатите да имат право на дуплика само когато поне една от репликите е отправена от народен представител от друга политическа сила. Преди това комисията също не прие предложението с довода, че всеки има право да се изкаже, макар че членовете ѝ се съгласиха, че това се прави от всички политически сили.

Има ли нужда от наваксване в случаите, когато е пропуснат петъчният парламентарен контрол – такава дискусия се разрази в парламента. В миналия парламент заради удължаване на заседанията тричасовите питания към министрите бяха отменяни и се местеха за извънредните заседания на НС следващия вторник. Затова Петър Петров от „Възраждане“ предложи в тези случаи да се прави извънредно пленарно заседание, в което да се навакса с незададените въпроси, но времето не стигна за гласуване.

Петров поиска още писмените въпроси, зададени до министри до разпускането на Народното събрание, да получават отговор дори и вече да няма работещ парламент. Към момента практиката е след разпускането на НС, министрите да не отговарят на въпросите, а в сайта на парламента се пише „отпаднал“.

Тази глупост, която някой пише на сайта на парламента „отпаднал“ не присъства никъде в правилника за работа на Народното събрание, обясни адвокатът.

Никола Минчев обаче го репликира, че въпроси отпадат и когато министърът е сменен, тъй като има и политическа отговорност. Подкрепи го обаче Георги Свиленски от БСП, който обърна внимание, че обикновено въпросите са за факти и данни, които няма как да бъдат променени.

Заради болест, командировка или „неотложни случаи“ министрите да могат да отлагат отговарянето на въпроси на парламентарен контрол, но не повече от два пъти – това предложи младата депутатка от ИТН Павела Митова. Времето обаче не стигна идеята ѝ да бъде гласувана.