И.ф. главен прокурор: Името на Гешев излиза пред скоби и в кръга около Пепи Еврото, и около Нотариуса

0
108
Гешев скъса оставката си публично. Снимка: кадър

Според Сарафов отдел „Специализиран“ на СРП е „шпицкоманда“

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че има данни, че предшественикът му Иван Гешев е бил свързан, както с кръга около издирвания Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и така и с този на убития в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса, съобщава БНР.

Сарафов за първи път коментира поредния скандал с твърдения за зависимости в съдебната система, избухнал този път след разстрела на Божанов.

Сарафов направи изявлението, след като информира прокурорите от Софийската районна прокуратура, че започва цялостна проверка на работата им.

Софийската районна прокуратурата в следващите дни ще е обект на безпрецедентна ревизия….и особено делата в т. нар. „Специализиран отдел“, който Сарафов нарече „шпицкоманда“.

Конкретният повод е разпространената от самата прокуратура справка за дела за имотни измами срещу убития Божанов, който масово са били прекратявани.

Сега 21 прокурори от ВКП тръгват отзад напред, за да проследят какво се е случило преди прекратяването – имало ли е смяна на прокурори, работело си се е интензивно. Резултататите се чакат в кратки срокове.

След като уведоми прокурорите от СРП за спешната ревизия Борислав Сарафов коментира и твърденията за мрежа от зависими от убития Мартин Божанов магистрати. На въпрос как и неговият кръг, и този на Пепи Еврото да съществуват безпроблемно толкова години, и.д. главният прокурор отговори:

„Аз виждам едно име, което излиза пред скоби и в двата кръга и това е на бившия главен прокурор. Той е свързан и с двата кръга. Тепърва ще видим дали ще има доказателства или не. Аз не мога да ви кажа в конкретика какво има доказателства. Най-малкото като информация и като публична информация какво ще излезе, какво ще установим. Тепърва установяваме, не мога да ви кажа всичко, защото в крайна сметка има и следствена тайна“.

Сарафов отказа да коментира появилите се в медиите списъци с магистрати, посещавали ВИП- заведението в близост до сградата на закритите специализиран съд и прокуратурата, но обеща всяко име на съдия, прокурор или следовател, което излезе в рамките на ревизията и или на делото в СГП да бъде проверено:

„Твърдя че има много – десетки, стотици и хиляди достойни магистрати, но дори и пет, десет, петнайсет или двайсет дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде, под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост. Не само не съм ходил, но не съм знаел за съществуването на този клуб и именно затова сега изпитвам наистина възмущение, че е възможно дела и справедливост да се търгуват“.

Борислав Сарафов предупреди  политиците, че евентуалното обезвластяване на главния прокурор ще доведе до изчезване на всички контролни механизми на прокуратурата и тогава брокерите на търговия със справедливост ще избуят като плевели.

Той не коментира дали Гешев ще бъде извикан на разпит.

„Колегите, които работят, ще разпитат всички, които считат за необходимо“, допълни той.