И „новият месия“ Слави Трифонов клекна край чучура с пари за партийна реклама

0
1012
Колаж и снимки: BGReporter.info

Общо 155 медии и две партийни телевизии са регистрирани като доставчици на медия услуги за изборите на 11 юли

Двойно по-малък интерес има от страна на медиите за отразяване на кампанията на партиите и коалициите за изборите на 11 юли, в сравнение с изборите, които се проведоха на 4 април. Справка на BGRporeter.info, показа, че на изборите на 4 април, броят на медиите, регистрирани за отразяване на кампанията за 45-ото Народно събрание са били 278. Сега техният брой е намалял наполовина до 155.

ЦИК предоставя пари под формата на пакети на стойност 40 000 лв. за партии и коалиции и 5000 лв. за независими кандидати, които средства могат да бъдат усвоени от различни медии, посочени от кандидата, в които той ще се рекламира по време на кампанията или в една. За целта всички медии, желаещи да участват в подобно финансиране, трябва да подадат свои оферти в ЦИК и да бъдат включени в списък за “доставчици на медийни услуги“.

Темата за разходването на тези пари винаги е била поставяна по време на избори и е създавала различна полемика в обществото. Факт е, че от тези пари се облагодетелстват предимно големите медии и телевизии, които са предпочитани от политическите партии, и чак ако остане някакво „ресто“, то може да бъде насочено към някой сайт или по-малка медия.

За тези пари естествено не пропусна да говори и Слави Трифонов, увъртайки темата около популистичната си теория за партийната субсидия. Припомняме думите на „говорителя“ на чалга цивилизацията:

„Имам да ви кажа нещо важно. Според Изборния кодекс партия „Има такъв народ“ трябва да получи 40 000 лева от държавата, с които ние да плащаме на медии за предизборна кампания. Въпреки това законово право „Има такъв народ“ няма да вземе тези пари.“

Това заявява новия месия Трифонов на 9 март 2021 г. в социалните мрежи по повод полагаемите се медийни пакети за партиите, подсигурени от държавата за равнопоставено отразяване в медиите.

Естествено, Трифонов гръмко се отказа от тези пари, но не се отказа от това да получи чрез телевизията си медия пакети, за да отразява други партии, които биха желали да се рекламират на платената му кабеларка 7/8 по време на кампанията.

7/8 е записана под номер 251 в регистъра на ЦИК за изборите на 4 април.

Проверка на BGReporter.info в регистъра на ЦИК за медийни доставчици по време на кампанията на 4 април показа, че 3 партийни телевизии са се борили за парче от пая, който ЦИК предоставя на партиите по време на кампанията до 4 април. Телевизия „Скат“, която е свързана с НФСБ на Валери Симеонов, „лфа ТВ“, която е собственост на Сидеров и“ Атака“, и третата е 7/8 на Слави Трифонов и “Има такъв народ”, записана под номер 251 и подала документи на 25.02.21, или в последните 10 дни преди крайния срок и малко преди заявката от Трифонов във Фейсбук. Това показва, че на практика Трифонов може да е променил решението си впоследствие и да се е отказал от подобно финансиране. И сигурно щеше да е логически вярно, ако на тези избори не фигурираше отново като медия доставчик в списъка на ЦИК.

На тези избори на 11 юли от играта за 40 000 лв. партийно-медийно финансиране е отпаднала „Алфа“, но телевизията на Трифонов фигурира отново този път под номер 135 в списъка на ЦИК заедно със „Скат“ на Валери Симеонов. Този път документите са подадени в последния възможен ден 31 май.

7/8 е записана под номер 135 в регистъра на ЦИК за изборите на 11 юли.

За разлика от Трифонов обаче Симеонов няма претенция да се прави на моралист и сиромахомил.

Пълен списък с регистрираните доставчици на медийни услуги за изборите на 11 юли можете да намерите на страницата на ЦИК.

Дали е морално и етично, телевизии приближени или собственост на партии, да се борят за подобна субсидия, оставяме на преценката на читателя.

Остават обаче въпросите:

Защо след, като гръмко се отказа от тези пари, Трифонов е подал отново телевизията си като медиен доставчик, да обслужва кампения на други партии платени с тези пари?

Означава ли това, че Трифонов няма нищо против, ако получи част от тези пари, чрез отразвяване на чужда кампания в неговата кабеларка?

Кога е морално и кога не, да се ползват подобни средства?

Трябва ли партийни телевизии, някой от които платени с абонамент да са доставчици на „медийни услуги“ при положение, че развиват своя партийна пропаганда в ефир, и извън периода на изборите, и трябва ли държавата да им плаща, и за това?