И производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест

0
47
Снимка: кадър

Не са съгласни с политиката на държавата за подпомагане на сектора

Производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест. Това е третата демонстрация на сектора. Първата се проведе през уикенда на „Дунав мост“, а вчера в Пловдивско беше блокиран за часа пътя Пловдив – Карлово при разклона за Калояново.

И днес производителите искаха да блокират пътя от Кюстендил за София за около 2 часа, но не получиха разрешение за това.

Производителите не са съгласни с политиката на държавата за подпомагане на сектора и ниските ставки по схемата за обвързана подкрепа. Едно от предложенията им е да се намали ДДС-то на плодовете и зеленчуците от 20 на 9%.

Стопаните настояват за по-добро подпомагане от държавата. Те са недоволни от ниските ставки по обвързаната с производството подкрепа, както и от значителното намаляване на средствата за преодоляването на последиците от пандемията с коронавируса.

Според производителите на плодове и зеленчуци, политиката на държавата ще доведе до унищожаване на българското производство. Плащанията по схемата за обвързана подкрепа не само са закъснели, но са и с 1/4 по-ниски спрямо 2021 г., докато себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличала с 50%.

За тях друг проблем е неравномерното разпределение на средствата за компенсация от Covid-19 – в полза на животновъдите.

Производителите обявиха, че на 22 март ще направят национален протест в София пред Министерството на земеделието