И собствениците на заведения искат оставката на Кацаров

0
124
Снимка: Pixabay

Само се имитират мерки на наш гръб, казват от бранша

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ искат оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, става ясно от тяхна позиция, разпространена до медиите.

Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство „Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2“. Според ресторантьорския бранш това е „безумен „план“, който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията – кафенета, ресторанти и нощни заведения.

„При положение че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението!“, категорични са от бранша.

Според тях превенцията на разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност, следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика.

„Представеният от служебния министър Кацаров „план“ е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора! Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвърлят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш“, се казва в позицията на СЗБ и БАЗ, която продължава:

„Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие прави този личен избор труден за повечето български граждани“.

В позицията се изразява мнение, че България няма да остане „остров в морето на вируса“ и със сигурност ще има нова вълна, но важното е при нея да няма „само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията“.

„Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията – кафенета, ресторанти и нощни клубове. Ако такава ще е политиката на държавата, защо това се отнася само за един сектор???? Не би ли следвало всички обекти с обществено предназначение да бъдат подложени на същите рестрикции и задължения за ваксиниране?“, питат от СЗБ и БАЗ.

„Защо вместо повсеместна ваксинационна държавна политика нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация??? И прехвърля отговорността за нея само върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията! Това е дискриминация“, се чете още в позицията.

От бранша настояват за равно третиране на всички сектори на българската икономика и ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички.

„Затова сме против оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и искаме незабавна пълна промяна на така наречения „план“, която да изключва каквото и да било затваряне, заради вирус, срещу който има безплатна и достъпна за всички ваксина.

Дебело подчертаваме, че повече няма да търпим ограничения в нормалното функциониране на нашите обекти и ще се борим докрай за правото ни на труд“, завършва декларацията.