Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Идват първите летни жеги

Идват първите летни жеги

0
43
СНИМКА: Pixabay

Астрономическото лято започва с температури до 35 градуса

В следващите дни предстои период с повече слънце, по-малко смущения и първите летни жеги. Времето ще се определя от антициклон, който ще донесе усещане за лято точно около астрономическия старт на горещия сезон на 21 юни.

До сряда над Западна и по-голямата част от Централна България ще е преобладаващо слънчево. Над източните райони и крайбрежието облачността в понеделник ще е променлива с условия за следобедни валежи. Те ще са краткотрайни, под формата на преминаващи гръмотевични бури с временно интензивен локален летен валеж. Вторник и сряда тези смущения ще са по-ограничени, но отново в Източна България. За същия период на запад са възможни временни следобедни заоблачавания с малка вероятност за гръмотевичен валеж, информира Нова тв.

От четвъртък до неделя ще е слънчево с временни увеличения на облачността в планините, където на изолирани места е възможно да превали в незначителни количества. Температурите през цялата седмица ще са в летния диапазон – от 25 до 30-32 градуса, в традиционно горещите райони – до 35.

В последната седмица на юни в Средиземноморието отново ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане. На Балканите предстои период с валежи, които в определени райони ще са значителни. Дневните температури по местата с валежи и по-малко слънцегреене за кратко ще се понижат до интервала 20-25 градуса. В зависимост от движението на циклона, у нас дните с неустойчиво време ще са от 26 до 30 юни с предпоставки за гръмотевична облачност, напоителни валежи и градушки. С голяма вероятност ще бъдат засегнати предимно Западна и Централна България, като в планините и предпланинските райони количествата валеж ще са най-значителни.

ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

По Черноморското крайбрежие настоящата седмица ще предложи сравнително спокойно юнско море с температура на въздуха около и над 25 градуса, а на морската вода – около 22-23 градуса. Вълнението ще е минимално.

Повече облаци по Черноморието се очертават от понеделник до сряда. В тези дни има повишена вероятност от преминаване на краткотрайни локални валежи  с гръмотевици. Последната седмица на този месец, в зависимост от движението на прогнозираната нестабилност, дните с повишена вероятност от валежи са около 27-28 юни.