Илхан Кючюк: България се превръща в проблематична страна, спъваща развитието на ЕС

0
68
Илхан Кючюк

Той определи предложението на френското председателство като най-доброто за страната

„България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС. Нямаме място в това пространство на спъващите, имаме място в пространството за развитие – да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес. Една от темите, които България трябваше да лидира, е свързана с разширяването на ЕС и с това как Албания и Северна Македония да бъдат част от него.

Това каза Илхан Кючюк, евродепутат от „Обнови Европа“, член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония, съпредседател на АЛДЕ, по БНР. Той подчерта категорично, че не поддържа идеята РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорния процес, защото това допълнително ще усложни международния облик на България.

Илхан Кючюк определи предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС като най-доброто за България, което е имало досега: „Дали то ще бъде прието от София и Скопие е друг въпрос. Категорична грешка беше въпросът да се прехвърля като горещ картоф в Народното събрание. Позицията на България трябваше да бъде изкована от Министерския съвет, както е по конституция – външната политика се води от МС, а не от парламента“.

По думите на евродепутата задължително е било да има единство на мнението на управляващата коалиция, която не е успяла да намери консолидация в себе си, и включването на опозицията е било неглижирано.

Ако България приеме позиция по предложението за РСМ, вече политическият натиск няма да е върху нея, а ще се търсят други механизми за налагане на едно или друго предложение, обясни Кючюк и добави:

„България ще има позиция, защото не може по този въпрос две години да не успяваме да имаме обща позиция. Много неуважително ще е и към ЕС, ако страната ни не успее да излезе с ясна физиономия как го вижда този въпрос. В предложението има доста добри гаранции и за решаването на тежките проблеми от миналото, и за отварянето на старите емоционални въпроси, както и за правата на българите – те намират своите гаранции по европейски начин“.

Евродепутатът коментира решението на Европейския съвет за даване на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за членство в Европейския съюз, като посочи, че това е силен политически сигнал. Той изтъкна, че не допуска двете страни да изпреварят в преговорите РСМ и Албания.