Илхан Кючюк е новият президент на Партията на европейските либерали

0
90
Илхан Кючюк

Изборът ми е не само признание за ДПС, а и за България и региона, казва евродепутатът

С голямо мнозинство евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк бе избран за един от двамата президенти на Партията на европейските либерали /АЛДЕ/. 41-ият конгрес на партията се проведе на 11-12 юни в Брюксел.

„Добра новина е, че един от новите президенти на АЛДЕ е от Източна Европа. Либералите разширяват своята география в Европа и в този смисъл изборът ми е не само признание за ДПС, която през последните 3 десетилетия се утвърди като гарант на либералните ценности, а и за България и региона. Ние изпращаме силно послание до гражданите в по-новите държави членки и в Западните Балкани, че техният глас се чува и могат да участват отвътре в европейските процеси, а не да бъдат статични наблюдатели. А това е изключително важно, предвид предстоящата конференция за бъдещето на Европа, която има за цел да реформира ЕС и начертае нашите бъдещи приоритети за икономическо възстановяване, дигитална и зелена трансформация“ , коментира Кючюк след избора му.

Либералите и демократите в Европа създават своето политическо семейство през 1976 г., а през 1993 г., след като се разрастват и утвърждават, формират истинска европейска политическа партия, която отстоява либералните ценности и до днес. С повече от 70 членки и хиляди индивидуални членове АЛДЕ една от най-големите европейски партии, които са солидно представени в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.