Има изтичане на азотна тор от заседналия край Камен бряг кораб, твърдят водолази

0
56
Заседналият край Камен бряг кораб

Вече пети ден правителството на Румен Радев не може да реши проблема, има опасност от екологична катастрофа, написаха от ГЕРБ-Варна

Има изтичане на азотна тор от заседналия край Камен бряг кораб, твърдят независими водолази, които направиха подводен оглед на заседналия от седмица плавателен съд.

Проби от морската вода взеха и експерти от Басейновата дирекция във Варна, но към този час не са готови. Те ще покажат дали има замърсяване на морето, причинено от изтичането на азотна тор. Експресните анализи за киселинността на водата не отчитат отклонение от нормите, съобщи БНТ.

При проверката на място експертите от Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна обаче изтичането на азотни торове може да доведе до сериозно химическо замърсяване.

Отделно с теченията, когато те се разпространят, ще се утаят на определени дълбочини и най-вероятно в тези области, в които тези 3 хиляди тона огромно количество торове се разпространят, през следващата година, при повишаване температурата на водата, бихме наблюдавали повишено количество на цъфтежи на фитопланктон”, заяви Николай Вълчев, директор на Институт по океанология, БАН-Варна, пред обществената телевизия.

Вече пети ден служебното правителство на Румен Радев недопустимо бездейства по случая с авариралия кораб в морето край защитената местност Яйлата, пишат в съобщение до медиите от ГЕРБ-Варна.

По думите им след независимия оглед на натоварения с азотна тор кораб е станало ясно, че има изтичане на химични вещества в морето и наклоняване на плавателния съд, но въпреки това няма адекватна реакция от институциите.

Снощи от ГЕРБ-Варна разпространиха декларация, в която обвиняват служебното правителство на Румен Радев в бездействие.

Ето какво още пишат от структурата на партията в морския град:

Пет дни никой не намира решение на проблема! Пет дни вече са изгубени, което няма аналог в най-новата ни морска история!

Дали бездействието е заради пари и извиване на ръцете на корабособственика или на застрахователя? Или има нечистоплътно лобиране коя фирма да свърши работата и кой да получи комисионната? Това са важни въпроси, на които дължат отговори служебните министри на Румен Радев! Неблагоприятната метеорологична прогноза за влошаване на времето и липсата на спешни мерки изправят пред реална опасност от екологична катастрофа целия район!

Крайно време е за решаване на кризата и за защита на обществения интерес. Не за далавери и лични сметки. Служебният кабинет на Радев не може да се справи с един кораб, който до часове и дни може да се разбие като консерва и да избълва 3000 тона азотна тор. Отравянето на морето ще е резултатът от бездействието и от корупционните схеми на президентските хора“, пишат в заключение от ГЕРБ-Варна.