МОН проверява сигнал за плагиатство за Даниела Везиева

0
233
Кирил Петков и Даниела Везиева Снимка: Дебати.бг

От 180 страници дисертация 171 били преписани от други автори и източници, твърдят хабилитирани лица

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, съобщава БНР.

Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

За какво става дума? От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика – логично, но невярно. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения.

Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

Везиева уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

Те са трима. Екип са научните ръководители.“

Да, но са двама – Венелин Терзиев и Марин Петков. Дребна работа, но дяволът е в детайлите. Не детайлно, а с лопатата са насипвани цели страници от доклади на министерства, служби и неправителствени организации в полза на докторантурата на Везиева.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима – Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието. Последиците обикновено са неприятни.