„Има такъв народ“ – арогантност или невежество? По-скоро и двете

0
439
Тошко Йорданов

 

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

ИТН иска другите две „протестни партии“ да подкрепят безусловно предложен следващ проектокабинет от шоу партията. Така щели да докажат, че „ДПС и Бойко Борисов са врагът“. Ако ДБ и ИСМВ не подкрепят безусловно проектокабинета на шоуто, значело, че ИТН им е враг.

Арогантност или невежество – това са двата варианта на диагнозата. По-скоро и двете заедно. За ИТН коалиционна политика не съществува, но същевременно разполагат с 65 от 240 депутати. Резултатът е практическо изнудване, за което се знае, че не може да мине. Освен в един случай – ако проектокабинетът е сериозно консултиран с ДБ и ИСМВ в неформален план и е резултат от споразумение между тях.

Но се съмнявам, че всяка от тези две политически сили ще се съгласи да договори нещо зад кулисите, а ще признае правото на ИТН еднолично да издигне предложението си. Така не се прави и това е известно.

Сценаристите очевидно вече живеят в това светло бъдеще, в което „мажоритарната система“ им е дала пълно мнозинство, с което могат да правят всичко, което пожелаят. Нека някой им обясни – дори и тогава не могат да правят каквото пожелаят. Има правила на парламентарен живот, демократични процедури, задължителни за всички… Но това е за едно бъдеще, което не е известно дали ще настъпи.

Засега ИТН играе някакъв разбираем само за шефовете си покер – без да разполага нито с кент флош роял, нито с четири седмици. Готови са да разтурят и този парламент, но не знаят, че този, който със замах обръща масата със залаганията, трябва наистина да е шефът. Иначе му се пишат неприятности… Както и да е.