Испански изтребители пазят българското въздушно пространство от днес

0
80
Испански изтребители "Юрофайтър"

Ще останат у нас до 2 декември

6 испански изтребителя „Юрофайтър Тайфун“ пристигнаха днес в авиобаза „Безмер“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Те ще подкрепят българските ВВС в охраната на въздушното пространство на България и усилената охрана по Източния фланг на Алианса.

Испанските изтребители ще останат у нас до 2 декември.

„Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS). Съвместното изпълнение на задачи от ВВС на България и Испания в мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да охранява въздушното пространство на страните-членки на Алианса“, посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, цитиран от отбранителното министерство.

„С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион“, заяви генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо, командир на испанското Съвместно командване по операциите. „Очакваме с нетърпение да работим с българския екип в авиобаза Безмер и да демонстрираме общите си ангажименти към колективната отбрана“, добави още генерал-лейтенант Карбо.

При изпълнение на съвместните задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от Военновъздушните сили на България и Испания българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

За трети път от началото на войната в Украйна българските ВВС получават пряка подкрепа от съюзниците, за да охраняват небето над България. През пролетта отново имаше испанска мисия, а след това и от Нидерландия с изтребители F-35.