Ива Митева първо поиска прегласуване на Закона за НСО, след почивка го обяви за приет

0
112
Ива Митева

Темата предизвиква бурни скандали в два поредни дни

Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви законопроекта за Националната служба за охрана за приет на първо четене, след като малко преди това поиска прегласуването му, но предложението й не бе прието.

И днес продължиха скандалите в Народното събрание, след като вчера депутатите се скараха при гласуването на двата законопроекта за промени в закона за НСО, единият от тях беше внесен от Николай Хаджигенов от ИБГНИ, а другият от Ива Митева от ИТН.

Така и не стана ясно дали законопроектите са приети или не, тъй като различните формации тълкуват по различен начин правилника за работа на парламента. Спорът тази сутрин се разгоря наново и още по-силно.

Председателят на парламента Ива Митева започна заседанието с предложение гласуването на промените в Закона за НСО да бъде включено като точка първа в програмата за днес.

Мотивите й бяха, че вчерашното гласуване на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за НСО е било нищожно.

„След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника – гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума“, каза Митева, цитирана от Трибюн.

Обратно предложение направи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която обяви, че е извършено гласуване вчера и двата законопроекта за НСО не са приети дори на прегласуване.

„Сега сме в ситуация, в която се опитвате да пренаписвате правилника и конституцията. Тази точка беше разгледана във вчерашното заседание и няма основание отново да предлагате тази точка да влезе в дневния ред на пленарното заседание“, категорична бе Десислава Атанасова.

Ива Митева от своя страна обясни, че не е имало кворум и са били подложени на гласуване законопроектите, а тогава заседанието е трябвало да бъде прекъснато.

„Как установихте, че няма кворум на първото гласуване на първия законопроект вчера, не е имало поименна проверка, а имаше хора в залата, които не гласуваха“, попита Димитър Главчев /ГЕРБ-СДС/.

Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/, която вчера председателстваше заседанието при гласуването на законопроектите, заяви, че не е имало необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект и посочи, че набързо изработеният правилник е довел до тази ситуация.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, ако гласуването е било нищожно, то и дебатът е бил такъв, тъй като гласуването за удължаване на времето също се е случило под необходимия кворум.

Зам.-председтелят на ПГ на ДПС Хамид Хамид също взе отношение при създалата се ситуация. По думите му и двете страни имат право. Според него дебатът по промените в Закона за НСО също ще се окаже нищожен и незаконен. „Моето предложение е от високата трибуна да включите в дневния ред за сряда законопроекта за ново разглеждане, нови дебати и ново гласуване в сряда“, предложи Хамид.

Ива Митева заяви, че няма да го направи.

„Вчера г-н Вигенин ви предупреди да го гледаме в петък. Всички знаехте, че колегите от БСП имат Национален съвет и няма да бъдат в залата. Започнахте първо да действате, после почнахте и да мислите какво ще се случи след това. Процедурата е следната – да сте мислили. Ако имахте елементарно чувство за това какво ще се случи след 1 час, можехте да предотвратите цялата тази бъркотия тук“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че другия път ще имат повече опит и ще мислят, преди да свършат нещо.

„Ако няма да възстановяваме парламентаризма, защото „ние сме управляващи“ може да имаме същия проблем като тези преди нас и ще си тамъним електронната система и всичко ще е 6“, каза зам.-председателят на парламента и депутат от ИБНИ Татяна Дончева в процедура по начина на водене по казуса със Закона за НСО.

„Вземам думата с голямо неудобство, след като половин час чаках за нея с вдигната ръка и права отзад“, оплака се Дончева.

Тя предложи на Ива Митева да подпише вчерашното решение така, както намери за добре и както й диктуват съвестта и професионалните познания. „Или прилагате правилника, че за да се възстанови парламентаризмът за закона, който и да е той, ще се гласува поне от 121 души, а няма да приемаме закони с 61“, каза Татяна Дончева.

Според нея няма нужда да се извиват ръцете на залата да гласува за 10-и път.

„Аз приемам, че главният прокурор няма да се казва само Иван Гешев, няма да бъде пожизнено само и до края на света Иван Гешев и че като трябва да отстраним Иван Гешев, ще го отстраним, но няма да оставим главния прокурор на държавата без охрана, защото някой е тръгнал нанякъде. И той не знае накъде“, заяви Дончева.

„Квесторите са поставени в ситуация да дърпат народни представители, които искат думата, нека заседанието да води Татяна Дончева“, призова народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

По време на изказването му от „Има такъв народ“ започнаха да тропат по банките. „Не ви дадох повод да думкате, но може да продължавате“, обърна се Маноил Манев към парламентарната група на ИТН.

Той призова заседанието да води Татяна Дончева, защото има повече опит.

„Не виждате ли, че каквото пипнете – не става, то се проваля“,  заяви от своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Радомир Чолаков даде пример с промените в Изборния кодекс. „И ви предупредихме – не можете“, избухна той.

След като бурните емоции и безредици в пленарната зала стигнаха своя апогей, председателят на парламента Ива Митева обяви 30-минутна почивка и свика Председателски съвет.

След почивката тя съобщи решението си Законът за НСО да бъде обявен за приет.