Ива Митева се взе на сериозно, изживява се като жертва на заговор

0
764
Любомир Яков в съда Снимка: 24 часа/архив

Тя излиза от политиката, ако не се състави правителство. Прокуратурата повдигна обвинение на стария-нов автор на заплахата. Според Митева той се заканил да убива и Бойко Борисов

Бившата председателка на парламента Ива Митева се взе на сериозно и се изживя днес като жертва на заговор в интервю за Нова тв. Ето какво каза тя повод новата заплаха от младия мъж, която й изпрати друго заплашително писмо преди време:

„За заплахата разбрах на 26 октомври. Обадиха ми се от районната прокуратура в София. В писмото пишеше: „Имам оръжие и ще убия Ива Митева”. Бях разпитана отново. Този път майка ми не беше заплашена, както преди.

Притеснителното е, че заплахата идва отново от същото момче, което вече е осъдено. Не разбирам какъв е поводът.

Смятам, че това момче не действа само. Явно има желанието да бъде разпознато, хванато и да се разбере за заплахата. Наистина е странно. Надявам се да се стигне до истинското лице, което стои зад деянието”, заключи Митева.

По думите й заплаха е отправена и срещу Бойко Борисов.

Социолозите отреждат на партията на Митева 4-о място. Надали тя ще бъде отново председателка на парламента и надали нещо ще зависи от нея, както не зависеше и когато беше шефка на парламента. Задържаният Любомир Яков, който я заплаши преди време, е психически лабилен 26-годишен мъж, сирак, с профил на неудачник. А по време на първия процес не бяха открити абсолютно никакви данни да е действал по поръчка на някого. Тогава Яков заяви, че не е искал да убива Митева наистина, и се разкая.

Днес стана ясно, че прокуратурата му е повдигнала обвинение за новия случай – подведен е под отговорност за закана и хулиганство. Задържан е за 72 часа и прокуратурата ще иска от съда да го остави в ареста.

Митева обеща да напусне политиката, ако партиите, без ГЕРБ и ДПС, не съставят правителство в новия парламент.

„Ако и този път се провалим и не успеем да съставим правителство и не се случи промяната, мисля, че няма смисъл да участвам повече в политиката“, заяви Митева.