Ивайло Калфин: Войната има цена и тази цена се плаща в момента, България няма как да се скрие

0
80
Ивайло Калфин

Стана ясно, че част от износа на България стига до Украйна, казва бившият вицепремиер

„Темата за военната помощ е вътрешнополитически проблем. Стана ясно, че част от износа на България стига до Украйна – през посредници или пряко, това е отделен въпрос. Това създава вътрешна интрига в държавата – дали да признаем нещо, което е факт, или да се скрием зад смокиново листо”. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, директор на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд, бивш вицепремиер, външен и социален министър, както и бивш евродепутат.

Според него е възможно темата да взриви коалицията. „Много е деликатна ситуацията. Войната има цена и тази цена се плаща в момента, България няма как да се скрие”, казва Калфин.

Във връзка със спрените доставки на природен газ от Русия той коментира: „Това, което прави Русия с газа, са политически действия. С това действие казват – „ние ви предупреждаваме”. С нас Русия дава пример”.

В предаването „Хоризонт за вас” Калфин подчерта, че в Европа управлението се консолидира при външна заплаха, при нас е обратното.

„Според мен никой няма интерес да ходи на избори. В същото време правителството дава хаотични послания и явно не е правителството, което ще може да преведе страната през трудните периоди”, заяви Калфин.