Иван Костов: Асен Василев проби бюджета, раздаваха пари на калпак

0
208
Иван Костов Снимка: БНР

Бившият премиер се закани на ПП-ДБ, че няма да гласува повече за тях, ако не вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%

„Нивото на моето разочарование ме кара да наблюдавам много внимателно поведението на политическата формация, за която ще гласувам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%, аз няма да гласувам повече за тях.“ Това заяви Иван Костов пред Bloomberg TV България.

По думите му изтеклия доклад от финансовото министерство е „скандал“ и Росица Велкова трябва да бъде отстранена от Румен Радев, защото разкрила, че България е пред фалит.

„При тези политики, които в момента са заложени, примерно обвързването на минималната работна заплата, обещаването за увеличаване на пенсиите и т.н., при тази ситуация се очертава невъзможност да се влезе в дефицит в рамките на 3%. Дефицитът вероятно ще остане някъде около 6,5%, или 11 милиарда лева“, смята Костов и коментира:

„Да, де, но идва едно Народно събрание, което ще работи да речем два месеца. Какво прави едно Народно събрание, което има кратък хоризонт от време? Видяхме какво направи 48-ото обикновено Народно събрание: изблик, разгулен популизъм. Видяхме го пред очите си. Едновременно с това направиха тези пробиви във фиска, създавайки допълнителни нееластични, тоест неможещи да бъдат върнати назад бюджетни разходи, които ни пращат на дефицит от 6,5%.“

Според него отново ще се извършат същите „бели“ и, ако се повторят то дефицитът ще отиде над  6,9%, той може да достигне и 12, и 13 милиарда. При такъв дефицит еврозоната става невъзможна.

По думите му инфлацията и бюджетът се „пробил“ от раздаваните пари на калпак, като са били повишени доходите, пенсиите с изпреварващи темпове, пред инфлацията, за което Костов обвинява Кирил Ананиев и Асен Василев.

„На всички, които твърдят, че това е начинът да изпреварваме или следваме инфлацията с доходите, това е начинът да решим икономическите си проблеми, аз напомням да разгледат внимателно политиката на Жанвиденовото правителство в 1994-та и началото на 1995 година. Същата политика. Даваме пари, стимулираме потреблението и след това – огромната разруха, защото тя е неминуема“.

„Нивото на моето разочарование ме кара да наблюдавам много внимателно поведението на политическата формация, за която ще гласувам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%, аз няма да гласувам повече за тях“, заяви още Костов по повод на предстоящите избори.