Иван Сотиров: София се е превърнала в съветско-руски гробищен парк

1
227
Иван Сотиров

Според него от поведението на областния управител и на правителството е видно, че преместването на МОЧА се отлага за след изборите

София се е превърнала в съветско-руски гробищен парк – и улици, и монументи“. Това каза в ефира на БНР, относно съдбата на Паметника на съветската армия Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат.

„Не смеят, никой политик от управляващата коалиция, некоалиция или сглобка, никой от лидерите не смее да вземе ясна и категорична позиция и ангажимент, че монументът ще бъде демонтиран.“

Той припомни, че през 1993 г. е имало такава процедура и ако правителството на Беров не е изпратило полиция да спре работите по демонтажа, то паметникът е щял да бъде премахнат.

Това мнозинство е от три месеца на власт и паметника можеше да го няма, ако имаха куража да вземат ясна и категорична позиция“, категоричен е още Сотиров.

Виждаме прехвърляне на топката“, коментира Сотиров в предаването „12+4“.

Според него от поведението на областния управител и на правителството е видно, че преместването се отлага за след изборите, затова „сега е моментът да бъде упражнен граждански натиск“.

Ако те не го направят преди изборите, след изборите съм скептичен, че ще се случи нещо“.

По думите му присъствието на този паметник е „унизително за националното достойнство“ и „белег на колониална зависимост“, защото доминира над националните символи, докато същевременно нямаме мемориал на български владетел.

Иван Сотиров изрази мнение, че има страх както на българските институции, така на партии, които се заявяват като евро-атлантически.

„Сега виждаме, че тези хора в разрез и с националното достойнство, и с евро-атлантическите приоритети, продължават да се съобразяват и да треперят – да не им се скара руският посланик или от Москва да не им направят забележка, или да не загубят вот на т.нар. русофили“.