Иван Янъков от Харманли, чиято ферма с над 200 овце изгоря, ще получи 45 000 лв. от държавата и лични пари на министър Тахов

2
805
Георги Тахов се срещна днес пострадалия фермер. Снимка: БНР

До края на седмицата изплащат помощите на пострадалите от пожарите фермери

Животновъдите, които пострадаха от последните големи пожари в Хасковска област ще получат държавна помощ до края на седмицата, съобщи земеделският министър д-р Георги Тахов. Този следобед той огледа щетите от пожарите в Хасково и Харманли.

Министърът на земеделието се срещна с Иван Янъков от Харманли, чиято ферма с над 200 овце изгоря на 18 юли. Тахов го успокои, че до края на седмицата ще получи 45 000 лв. държавна помощ, като се ангажира да закръгли сумата с лични средства, тъй като преди години сам е преживял пожар и знае колко е тежко. Отделно фермерът може да разчита на подкрепа с дървен материал и бетон.

„Всичко градено с години замина. Това ми беше всичко. Надявам се да го възвърнем“, каза Янъков.

По-късно министърът ще направи обход на изгорелите пасища в община Свиленград и ще посети изгоряла ферма със спасени животни в село Левка.

Георги Тахов се ангажира помощта de minimis в размер на 25 000 евро да достигне до всички пострадали стопани. Той каза, че службите ще работят експедитивно за своевременното изплащане на парите.

Помощ ще получат и стопаните, които не са регистрирани по Наредба 3, така наречените „задни дворове“ за отглеждане на животни.