България моли ЕС за помощ, искаме апарати за обдишване, кислородни маски и легла за спешни отделения

0
123
Снимка: Нова

Страната ни задейства механизма за гражданска защита

Момчил Инджов, Клуб Z

България задейства Механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи днес говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари.

Това е направено вчера и причина са рязко увеличилите се случаи на зараза и смърт в резултат на COVID-19.

Българските власти са поискали медицинско оборудване, отговори Уйвари на въпрос на Клуб Z. Става дума за значителен брой апарати за обдишване, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.

В момента ЕК чрез своя Координационен център за бърз отговор поддържа непрекъснати контакти с всички страни, членки на ЕС, както и с всеки, който е в състояние да осигури поисканото оборудване, каза още говорителят. Помощ ще бъде оказана и чрез наличните запаси на rescEU – резерва на Механизма. Негови складове има в редица страни членки.

Ако е необходимо транспортиране, Комисията поема 75 на сто от неговата стойност, припомни Балаж Уйвари.

Още на 21 октомври при въвеждането на т. нар. зелен сертификат в България от МЗ съобщиха, че еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду е подкрепила тази мярка, но е изразила и притеснението си от развитието на епидемията в страната ни. Кириакиду е предложила да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19.

Смъртността от COVID на 100 хил. за 14 дни към днешна дата е изключително висока – 30, 58. В болница са 8526 пациенти, в интензивни структури – 747.