Иванка Чобанова е новият представител на ЕК в България

0
134
Иванка Чобанова Снимка: ЕК

Това съобщиха от комисията

Европейската комисия съобщи, че Йорданка Чобанова е назначена за ръководител на представителството на комисията в България. Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена по-късно, се посочва в съобщението.

Йорданка Чобанова е български гражданин и притежава задълбочени умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските публични институции, се допълва в съобщението. Изпълняваните от нея предишни функции в българската държавна администрация са били насочени към въпроси, свързани с ЕС, което е допринесло за нейното задълбочено познаване на различните области на политиката и институционалната структура на ЕС. Познанията ѝ за политиките на ЕС и работата на ЕК са допълнително подсилени чрез настоящата ѝ роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“.

От 2016 г. до 2021 г. Чобанова заема длъжността посланик на България в Словакия, като така трупа ценен дипломатически опит. Преди това тя е заемала няколко ключови позиции в България, включително съветник по европейските въпроси на президента на страната и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2008 г. до 2012 г. тя е работила като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция.