Основател на „Демократична България“: Антоанета Цонева, Христо Иванов и Иво Мирчев са вземали пари от Пеевски, Божков и Цветан Василев

0
22558
Виктор Димчев Снимка: фейсбук

„Демократична България“ е обединение на хора с неясни принципи, които в последните години заблуждават народа, че са предвестници на нещо ново, опитвайки се да се доберат до властта

Liberta.bg

Неговото име е Виктор Димчев. Той е продуцент, фотограф и журналист, с две висши образования – бакалавър по Средновековна и обща история и магистър по История на Европа. За себе си разказва, че е не само един от основателите на „Протестна мрежа“, но е и идеен основоположник на „Да, България“. В интервюто, което даде за Liberta.bg, той твърди с имена, че група от „Протестна мрежа“, част от която се намира сега в „Демократична България“, е получавала пари от Делян Пеевски, Васил Божков, Цветан Василев и мутри.

– Как си обясняваш случващото се в „Да, България“ и респективно „Демократична България“? Има голямо напрежение там – и вътре, и отвън. Започват да се превръщат във все по-нехаресвани от българското общество.

– „Демократична България“ е едно обединение на хора, които имат неясни принципи и които в последните няколко години заблуждават българския народ, че те са предвестници на нещо ново, опитвайки се да се доберат до властта.

– Ти бил ли си част от тях?

– Да, разбира се. Аз не просто съм бил част от „Демократична България“, а съм един от хората, които основа идеята да се създаде „Да, България“. Идеята да се създаде „Да, България“ и „Демократична България“ са две една след друга идеи, които преди това се казваха „Имам мечта за България“. Преди това се казваше „Протестна мрежа“, а преди това имаше и много други имена.

Това е една и съща протестна общност от хора, които са недоволни от сегашното управление и искат някаква промяна чрез своята експертиза. Тези хора наистина имат експертиза, но наистина тази експертиза е контролирана и от няколко години се обслужва от една политическа партия, която е завоювала правото да говори от името на онези, които са недоволни, и тя се нарича „Демократична България“ в момента.

– Кой управлява „Демократична България“?

– Управлява я набор от хора, които контролират различните политически елементи от тази конгломерация. Два от тях са най-основните – хората, които контролират партия „Да, България“ и партия ДСБ. Но при тях има още елементи, например хора, които контролират „Зелено Движение“. Това „Зелено движение“, заедно с други хора, които са около „Да, България“ и ДСБ, са някакви неформални протестни лидери и общности, които контролират процесите в „Демократична България“.

– Това, за което говорите, очертава донякъде структурирането и йерархията вътре в тази капсулирана общност, но кой контролира отвън тази партия?

– Над тях има много по-силни политически фактори, от които те взимат пари. „Да, България“, например, смучи пари от американски фондации и от американски фондове за спонсориране на политическа дейност. Те казват, например: „Ние сме красив кафяв джип, който кара по пътищата и ще е подходящ за американската демокрация“. На база на това заявление разчитат да получат пари от различните американски политически формации.

– Може ли да се каже, че си един от основателите на „Протестна мрежа“?

– Не просто съм един от основателите на „Протестна мрежа“, а и съм един от основателите на „Да, България“ и „Демократична България“. През очите ми минаха формиранията, които „Градската десница“ имаше през годините. Свидетел съм на подмяната, която тези хора реализират в нейния финал.

– Получавали ли са хора от „Протестна мрежа“ пари от Делян Пеевски, за да внесат сигнал срещу Цветан Василев и КТБ? До мен достигна подобна информация от хора, които също са били част от „Да, България“, но тя трябва да бъде потвърдена, за да се валидира донякъде. Информацията ми е, че 13 човека от „Протестна мрежа“ са получили по 10 000 лева, за да внесат сигнал срещу КТБ.

– Броят на хората е съвсем леко различен, както и сумата е с минимална разлика от това, което си получил като информация, но потвърждавам, че изпълнителят е същият за подаване на този сигнал. Но това не е точно „Протестна мрежа“, а хора, които са участвали в „Протестна мрежа“ и бяха купени. Тези хора извършиха една огромна рекламна кампания на Делян Пеевски, която беше под надслова „Нека не купуваме от Lafka“ или „Да не купуваме от Lafka“, в който буквите „да не купуваме“ са написани с миниатюрен шрифт, а думата „Lafka“ e изписана с огромни букви. Всъщност това беше рекламна кампания на тази верига.

Между другото, познавам един от хората, който е участвал в създаването на „Lafka“. Той е бил в офиса на „Lafka“ и много добре знае, че тази компания в началото няма много общо с Делян Пеевски, че това е една компания на съвсем различни хора, които последствие бяха охулени и бизнесът им беше съсипан от техен конкурент, който участва в „Демократична България“, или по-скоро беше изхвърлен оттам.

Казва се Ивет Добромирова. Тя е пиар на много хора, не само на Васил Божков. И на VIP Security беше навремето.

– Когато през 2013 г. ние се борихме срещу парламента, имаше една фирма, която го охранява и му сменя оградите. Ивет Добромирова хем напада парламента, а в същото време държи пиара на фирмата, която охранява парламента.

– Да се върнем към „Протестна мрежа“. Тези лица, които са внесли сигнала срещу КТБ, можеш ли да кажеш техните имена?

– Мога. Тези имена са известни и това са Георги Илиев, Николай Стайков (Антикорупционен фонд – бел. С. Т.), Антоанета Цонева, Христо Иванов, Иво Мирчев и много други подобни хора.

– Те са взели косвено пари от Делян Пеевски ли?

– Те са взели пари не само от Делян Пеевски, а са група от хора, които са взимали пари от Цветан Василев, Васил Божков, вземали са пари от други мутри, от VIP Security, от Булгартабак и много други български предприятия и крупни бизнесмени, лъжейки ги, че правят някаква политика, която е в тяхна защита.

Много е важно да се разбере – не българските бизнесмени финансират някакви мошеници, а някакви мошеници отиват при тях и им казват: „Държавата ще ви съсипе, вие трябва да бъдете спасени чрез нашата помощ. Ние ще помогнем вашият бизнес да не бъде съсипан, дайте ни 100 000 лева и ние ще ви гарантираме, че сте в списъка с индулгенции с хората, които няма да бъдат нападнати от „новата революция“ на лявото или дясното“.

– Какво искаш да кажеш на българските граждани, предстоят избори?

– Ще кажа да бъдат внимателни, да бъдат прецизни и да разберат, че след изборите ситуацията ще е напълно различна от тази, която е преди изборите и че само за една седмица онези, които са смятани за герои, ще станат негерои, а онези, които са смятани за лоши, ще станат възможните поносими добри.