Иво Инджов: И да оцелее кабинетът, само ще се отложи кончината му

0
94
Иво Инджов Снимка: БНР

Управлението ще остане несигурно, твърди политологът

Съществува възможност „Продължаваме промяната“ да осигури подкрепата на нужните депутати, за да оцелее правителството при вота на недоверие, но управлението ще остане несигурно, заяви пред Дарик политологът и преподавател по журналистика доцент Иво Инджов.

„Съществува възможност ПП да намери такива депутати от ИТН – този път те ще бъдат изправени пред следния избор – или да подкрепят оцеляването на това правителство, или бързо да тласнат със своите гласове страната към предсрочни парламентарни избори с ясното съзнание, че те няма да бъдат част от следващия парламент“, каза той в предаването „По-полека“.

По думите му социологическите проучвания показват, че ИТН би бил един от най-големите губещи и може би ще се намира на границата, ще намалее броят на депутатите им, ако влязат в НС. „Въобще едно несигурно бъдеще очаква тези депутати, които с поведението си тласнат страната към бързи предсрочни избори“, добави политологът.

„Тук ситуацията е доста по-различна, отколкото гласуването за свалянето от поста на председателя на НС Никола Минчев, което беше по-скоро един символен акт, докато падането на правителството съвсем ще разбърка картите и ще задълбочи политическата криза. Така че те доста ще мислят как да постъпят“, смята Иво Инджов.

„Отговорната постъпка би била да защитят обществения интерес и да подкрепят правителството, но тук има едно голямо „НО“ – дори и да бъдат намерени депутати от ИТН, които да гласуват за оцеляване на правителството. На практика това управление ще бъде доста несигурно през следващите месеци – ще трябва да се управлява с плаващи мнозинства“, каза още той.

Така ще бъде отложена според мен неговата кончина /бел. ред. правителството/ с няколко месеца и вариантите са два, понеже правителство на малцинството се очертава като един невъзможен или временно възможен вариант, посочи Иво Инджов.