Начало НОВИНИ Кабинетът отпусна още 10 млн. лв. за възстановяване на наводнените общини

Кабинетът отпусна още 10 млн. лв. за възстановяване на наводнените общини

0
12
Поражения от наводнението в село Слатина
Няма незаконна сеч в района, твърди зам.-министърът на земеделието
  

Държавата дава още 10 милиона лева на общините Карлово, Калояново и Марица, каза вицепремиерът Иван Демерджиев след заседанието на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

По думите на вътрешния министър МВР разполага с остатък от бюджета 34 милиона лева, като от тях около 20 милиона са дадени днес за ликвидиране на други последици.

Демерджиев добави, че общият бюджет за подпомагане е около 80 млн. лева, но само щетите от последното бедствие са 80 милиона лева. Той каза още, че трябва да се засили превенцията, за да се спести голяма част от разходите по възстановяване.

„Превенцията е много важна, защото, ако такава има, няма да се стига до такива големи щети“, категоричен бе вътрешният министър.

На 2 септември след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежка е ситуацията в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове.

Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. По думите на вицепремиера на терен има достатъчно техника и тя работи постоянно.

Зам.-министърът на земеделието Валентин Чомбов допълни, че са проверени около 80 сечища в региона, констатирани са известни слабости, но няма незаконна сеч. Съставени са няколко акта за административни нарушения. Служители на държавните горски предприятия подпомагат изнасянето на дървесината, натрупана покрай речните масиви на трите населени места. На определените три места – стадионите и училищния двор е извадена около почти 1000 кубически метра дървесина, която ще бъде по-късно разпределена безвъзмездно на населението.

Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски пък каза, че щетите по жп инфраструктурата продължават да се отстраняват. Засегнатите участъци са около 3 км. Почистването на наносите продължава. Осигурени са над 3000 кубика интертен материал за улиците в засегнатите места.