Изчезна „почетният“ червен килим под златната арка пред храм-паметника в София

0
136
Арката остана без килимче.

Семейна фондация взела 30 000 лева от общината за този кич

Килимът от коледната украса на площад „Александър Невски“ в София е изчезнала снощи, става ясно от публикации във фейсбук.

Между хапливите коментари за смисъла на съоръжението, не липсват и такива, които разсъждават къде е този важен детайл от буквално „бляскавата“ инсталация.

Повечето коментатори предполагат, че е бил откраднат, други дори коментират, че вероятно е дело на бездомник. А има и такива, които очакват ново попълнение в меко казано странния коледен „коридор“ към Божия храм.

Припомняме, че Коледната елха в столицата бе запалена на 1 декември, като тази година тя е край катедралния храм „Св. Александър Невски“. Дни по-късно на новата пешеходна зона се появиха и златни прозрачни колони с надпис „Светлината в нас“ и килим между тях. Именно червеният килим под арката вече го няма.

Арките „Светлината в нас“ пред катедралния храм са дело на Фондация „Колективът“. Колективът е семеен – Мартин Янков и родителите му. Мартин Янков е автор и на други арт проекти, с финансиране от Америка за България, съобщава сайтът „Бърд“.

Според публикации в социалните мрежи въпросните арки са използвани за сватбени церемонии, като цената на трите е 6000 лева с ДДС. Но общината е платила за този кич на семейната фондация 30 000 лева.