Измамници опитали да си присвоят 80 000 лв. чрез фалшива кампания за онкоболно дете

0
70
Учредителят на фондация „Павел Андреев” Павел Андреев КАДЪР: NOVA

Имали медицинска документация, изпратили и снимки, отговаряли на конкретни медицински въпроси

Фалшива кампания за набиране на средства за болно дете в социалните мрежи. В различни групи е публикуван призив за набиране на средства за онкоболно дете, което има необходимост от лечение в чужбина. Посочена е и дарителска сметка, пише Нова.

Разказана е и история за майка, която отглежда детето си сама, след като бащата го изоставя. След 8-месечно обикаляне по болници става ясно, че детето е с тежката диагноза пилоцистичен астроцитом. За измамата сигнализират от платформата pavelandreev.bg, където също е публикуван фалшивият призив.

„Положителното в случая е, че цялата сума, дарена по тази кампания е спасена. Причина за това е, че призивът беше организирана в моята платформа. Неприятно ми е, че тази измама е станала чрез моята платформа, но тези 80 000 лева, които са преведени, са запазени. Към измамниците не е преведена нито стотинка”. Това заяви учредителят на фондация „Павел Андреев” Павел Андреев.

По думите му кампанията е изглеждала напълно легитимно. „Аз съм дарител от години. Ако тази кампания беше извън моята платформа, просто беше пуснат призив – аз също щях да направя дарение. Беше перфектно подготвена. Имаха медицинска документация. Поискахме допълнителни снимки, които ни изпратиха. Отговаряха на конкретни медицински въпроси”, посочи той пред NOVA.