Изпълниха първите смъртни присъди в Япония от 2019 г.

0
91
Снимка: pixabay

Екзекуциите там се изпълняват чрез обесване. Подкрепата за тях в Япония остава голяма въпреки критиките от чужбина

В Япония днес бяха изпълнени смъртните присъди на трима души, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Това са първите екзекуции в страната от декември 2019 г., т. е. и след идването на власт на премиера Фумио Кишида в началото на октомври, съобщи БТА.

Много подробности за самоличността на тримата не бяха дадени. Японската обществена телевизия съобщи, че сред екзекутираните е гражданин на страната, убил общо седем души от две семейства.

Смъртните присъди в Япония се изпълняват чрез обесване.

Последният екзекутиран в страната бе китаец, признат за виновен за убийството на четирима души от едно семейство и обесен на 26 декември 2019 г. В Япония през същата година бяха изпълнени общо три смъртни присъди, а през предходната – 15, включително на 13 членове на сектата „Аум“, извършила атаката със зарин в метрото на столицата Токио през 1995 г.

Над 100 души са със смъртна присъда в Япония. Обикновено от нейното произнасяне до изпълнението й минават няколко години.

Подкрепата за смъртната присъда в Япония остава голяма въпреки критиките от чужбина, най-вече от страна на правозащитни организации, отбелязва Франс прес.

Наред със САЩ тя е една от малкото развити държави, в които има екзекуции.