Изписаха двама от пострадалите при катастрофата на „Струма“

0
24
Болница "Пирогов"

До сряда ще бъдат изписани и останалите петима

Започна поетапното изписване от „Пирогов“ на седемте души, които успяха да се спасят от горящия северномакедонски автобус на АМ „Струма“. Състоянието им е стабилно.

Днес изписаха двама души, чието състояние е било най-леко. От „Пирогов“, където те бяха настанени, съобщиха, че д-р Анастасия Викторова от Клиниката по изгаряния и пластична хирургия е предала пациентите на медицински екипи от Република Северна Македония. Те ще бъдат транспортирани с линейки до болница в Скопие, съобщава БГНЕС.

За пострадалите се полагаха необходимите медицински грижи от деня на постъпването им в „Пирогов“. Седмият пациент, който е претърпял операция в Клиниката по ортопедия и травматология, а по-късно – и в Клиниката по неврохирургия, е в стабилно състояние, без промяна от вчера, информират от болницата.

В понеделник се очаква да бъдат изписани още двама души, във вторник – също двама и в сряда – още един.

„Имахме среща с няколко компании, които ще бъдат ангажирани с превозването, а през следващите дни планираме и срещи със семействата, за да разберем техните искания за предаване на телата“, каза македонският външен министър Буяр Османи.

Раненият сръбски гражданин ще бъде откаран в Сърбия, а македонските – в Скопие, като организацията по транспортирането им е поверена на Министерството на здравеопазването, заяви още Буяр Османи. Пострадалите ще бъдат настанени първо в лечебни заведения, докато не се прецени, че могат да бъдат освободени за домашно лечение.