Израел наводнява тунелите, в които се крият бойците на „Хамас“?

0
112
Бойците на „Хамас“ отвличат хора и държат заложници в тунели под ивицата Газа. Снимка: Twitter/@GlennWhite1

Към средата на ноември армията инсталира поне пет помпи

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка „Хамас“ под повърхността в ивицата Газа, в опит за прогонване от тях на ислямистки бойци, съобщи вчера американският в. „Уолстрийт джърнъл“ като се позова на американски длъжностни лица, предават Ройтерс и БТА.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода, се казва в съобщението.

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите, преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието.

„Хамас“ вече е заявявал, че държи пленените на „сигурни места и в тунели“.

Ройтерс не беше в състояние да провери подробностите от съобщението. Израелското военно ведомство не отговори веднага на искането за коментар, а американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел.

Според „Уолстрийт джърнъл“ израелски представител е казал, че „израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на „Хамас“ за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти“.

Миналия месец Израел за пръв път каза, че обмисля такъв вариант за тунелите, пише „Уолстрийт джърнъл“, но подчерта, че не е ясно колко близо е правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху до осъществяване на този план.