Изтеглят българските спасители от Турция заради мародери и хаос

0
136
Българските спасители в Адана. СНИМКА: БТА

В Сирия ще бъде изпратена само и единствено хуманитарна помощ, като там няма да ходят екипи

Започва изтегляне на българските спасители от разрушения турски град Антакия, провинция Хатай. Това съобщава „Телеграф“, като цитира директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров. Той поясни, че това е групата, която е заминала в събота, но тъй като там ситуацията се усложнява, ще последват примера на другите международни организации и ще изтеглят хората си.

„Почти 90% от сградите са разрушени там. Доста опасно става за нашите екипи. Вече търсенето и спасяването приключва, тъй като вече сградите са напълно разрушени и започва влизането на тежка техника“, каза Димитров.

Той добави, че вече е рисково да останат там, тъй като има различни болести, бежански лагер, появили са се и мародери. „Започва да цари хаос и отчаяние в тези градове. В момента нашите екипи са настанени в полицейски участък в Антакия, където спят“, посочи директорът.

От думите му стана ясно още, че в Сирия ще бъде изпратена само и единствено хуманитарна помощ, като там няма да ходят екипи.

„Тя ще бъде изпратена по въздух до Ливан. Във вторник излита един „Спартан“, уточни Димитров.