Кабинетът на Радев иска да купи 10 изтребителя „Грипен“

0
253
Снимка: 24 часа

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил писмо по този повод до шведския си колега Петер Хултквист

Служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребителя „Грипен“. Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, огласено от „24 часа“.

Писмото е изпратено на 30 септември. В него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Писмото за покупка на шведските изтребители е изпратено два дни, след като на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“. Като те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 – 2030 г., когато България ще разполага вече с пълна ескадрила от американски изтребители F-16. Тогава Стоянов обяви, че очаква шведска делегация в София на 20 септември. Очевидно след тези разговори е решил, че българските ВВС трябва да закупят и „Грипен“ освен F-16.

Шведските изтребители “Грипен” бяха фаворит за нов боен самолет на ВВС през 2017 г. при първото, назначено от Румен Радев, служебно правителство. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16. Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 млрд. лв. за осем чисто нови F-16. Тогава, опитвайки да вземат сделката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 „Грипен“-а.

В края на септември това служебно правителство пък потвърди офертата на САЩ за покупката на още осем изтребителя F-16 за около 2,2 млрд. лв.